Birsen: Gençler evlenemiyor Birsen: Gençler evlenemiyor

Enflasyon Eğilimi ve Öncü Göstergeler

Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğilimi belirgin bir zayıflama gösterdi. Temmuz ayına ait öncü göstergeler, para politikasının etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler nedeniyle geçici olarak artış bekleniyor. Ancak ana eğilimdeki yükselişin sınırlı kalacağı öngörülmektedir.

Yurt İçi Talep ve Enflasyonist Baskılar

Yakın döneme ilişkin göstergeler, yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini gösteriyor. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir.

Parasal Sıkılaştırmanın Etkileri

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izleniyor. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak politika faizini sabit tutma kararı aldı. Enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yineledi. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecek.

Kredi Büyümesi ve Makro Finansal İstikrar

Kredi büyümesi ve kompozisyonu göz önünde bulundurularak makro finansal istikrarı ve parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla yabancı para kredilere yönelik ek önlemler alındı. Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir.

Para Politikası ve Enflasyon Hedefi

Kurul, politika kararlarını enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecek. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçlar kararlılıkla kullanılacaktır. Kararlar öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacak.

Kaynak: Haber Merkezi