Eskişehir'de direksiyon eğitmenliği yapan Ekrem Kaya, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamış olduğu istatistikleri değerlendirerek, "Çoğunlukla motosiklet sürücüleri kazaya karışıyor. Kazaların yüzde yaklaşık 65'i motosiklet sürücülerinden kaynaklanıyor. Bu da şerit takibini yanlış yapmak, hız kurallarına uymamak, ekipmanları eksik giymek ya da arkalarında taşıdıkları ikinci bir yolcuya kask giydirmemek gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanıyor" dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, geçtiğimiz günlerde 2024 yılının ilk 8 aylık döneminde 74 bin 451 motosiklet ve motorlu bisikletin ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarına karıştığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, bu kazaların yüzde 65,9'unda motosiklet ve motorlu bisiklet sürücülerinin kusurlu olduğunun tespit edildiğini de söylerken, Eskişehir'de özel bir sürücü kursunda direksiyon eğitmenliği yapan Ekrem Kaya, mevcut istatistikleri değerlendirerek nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Motosikletlilerin şerit takibini yanlış yaptığını, hız kurallarına uymadıklarını, ekipmanlarını eksik giydiklerini ve ters yönden gittiklerini belirten Kaya, özellikle kuryelerin acele ederken hem kendilerinin hem de diğer sürücülerin canlarını büyük tehlikeye attıklarını dile getirdi. Öte yandan otomobil veya daha büyük araçları kullanan sürücülerin ise motosikletlileri bir araç gibi görmeyerek trafik adabına uygun olmayan hareketler yaptığını kaydeden Kaya, vatandaşların gidecekleri yerlere daha sağlıklı ulaşabilmek amacıyla trafik kurallarına riayet etmeleri ve daha hoşgörülü davranmaları gerektiğini vurguladı.

Zonguldak açıklarında korkutan hortum Zonguldak açıklarında korkutan hortum

"Motosiklet sürücüleri trafik levhalarını okuyamıyorlar"

Özel bir sürücü kursunda direksiyon eğitmenliği yapan Ekrem Kaya, "Çoğunlukla motosiklet sürücüleri kazaya karışıyor. Kazaların yüzde yaklaşık 65'i motosiklet sürücülerinden kaynaklanıyor. Bu da şerit takibini yanlış yapmak, hız kurallarına uymamak, ekipmanları eksik giymek ya da arkalarında taşıdıkları ikinci bir yolcuya kask giydirmemek gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanıyor. En çok nedenlerinden birini de kuryeler yapıyor. Ters yönden son sürat giderekten kazalara sebebiyet veriyorlar, kendileri de kazaya karışıyor ve ölümlü kazalara sebep olabiliyorlar. Tabii burada biraz dikkat etmeleri gereken şey de trafik kuralları. Motosiklet sürücüleri trafik levhalarını okuyamıyorlar. Mesela 3 şeritli bir yol, var düşündüğümüz zaman araçların her şeritte bir dizi şeklinde yolu takip etmesi gerekiyor ama motosikletliler özellikle ışıklarda arabaların sağına ve soluna yanaşıp ihlalde bulunuyorlar. Bu ihlal kazaya sebebiyet veriyor. Tabii bu esnada normal araç sürücüleri de o tehlikeyi atlatıyorlar. Tabii biraz da bu iş acelecilikle, hızla kaynaklı. Ticari işlerle uğraştıkları için bu hızı bir türlü yavaşlatamıyorlar. Bununla ilgili İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü çalışmalar yapıyor ama biraz da kendi vicdanlarının polisi olmaları gerektiğini düşünüyorum. Yani bir miktar fazla para kazanacağız deyip bu son süratle herkesi tehlikeye düşürüyorlar. Scooterlarda aynı şekilde hızlı şekilde bir yere ulaşabilmek amaçlı tam orta şeritten sürebiliyorlar. Şeridin üstünden sürenler oluyor, bunları duyuyoruz ve gördük. Ölümlü kazalara sebebiyet veriyorlar" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA