Inkaya Mahallesi'nde gerçekleştirilen yüzey araştırmalarında Bizans İmparatoru 1. Anastasius dönemine ait bir sikkenin bulunmasıyla birlikte, Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından 2021 yılında başlatılan kazılar devam ediyor. Toplamda 35 uzmanın katılımıyla yürütülen kazılarda, alanda bugüne kadar bir dizi değerli eser, arasında sikkeler, kandiller, sütunlar ve altlıklar gibi, gün yüzüne çıkarıldı.
Kazı çalışmalarının yoğunlaştığı bir noktada, bir yapıya ait kalıntılar tespit edildi. Dış duvarları açığa çıkarılan bu yapının kilise olduğu belirlendi. Ekipler, kilise içinde yaptıkları çalışmalarda ise yapının farklı bölgelerine dağılmış mezarlara ulaştı. Bu önemli keşifler, bölgenin tarihine dair yeni ışıklar tutmaya devam ediyor.
46 mezar bulundu
Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle 2021 yılında başladıkları kazı çalışmalarında, beklenmedik bir keşfe imza attıklarını açıkladı. Gizligöl, önceden kilise kalıntısı olduğunu düşünmedikleri bir yapının aslında Bizans dönemine ait bir kilise olduğunu tespit ettiklerini belirtti. Gizligöl, "Bu yıl gerçekleştirdiğimiz kazı çalışmalarında net bir şekilde anlaşıldı ki bu alan bir Bizans kilisesine ait. Buradaki çalışmalarımız hız kazandı. Kilise muhtemelen 5, 6 ve 7. yüzyıllarda kullanılmış, daha sonra tahribata uğramış ve 13. yüzyıla kadar mezarlık olarak kullanılmış. Kilisede toplamda 46 mezar bulundu. Bu mezarlara yetişkinlerden çocuklara, kadınlardan erkeklere kadar birçok farklı kişiye ait mezarlar dahil. Mezarlar, kilisenin tamamına yayılmış durumda" şeklinde konuştu.
Gizligöl, kilisenin zaman içinde büyük tahribata uğramış olmasına rağmen, Diyarbakır'da bulunan en eski Bizans kiliselerinden biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, kazı sahasında kilise dışında kaya mezarları ve taş ocağında da çalışmalar yürüttüklerini ekledi.