Bölge Hititler, Asurlar, Persler, Romalılar, Bizans ve Türkler gibi çeşitli devletler tarafından istila edilmiş ve savaşlara sahne olmuştur. Osmaniye ilinin bulunduğu bölge de binlerce yıldır yerleşim görmüş ve tarih boyunca farklı kültürlerin etkisi altında kalmıştır.

Domuztepe'nin güney ve batı yamaçlarında yapılan kazılarda Neolitik, Kalkolitik, Tunç ve Demir çağlarına ait yerleşim izleri bulunmuştur. Ayrıca, Kadirli ilçesinde Topraktepe höyüğü, Taşlı höyük, İspir höyük, Tırmıl höyük ve Cevdetiye beldesinde Karataşlı höyük gibi birçok tarihi alan ortaya çıkarılmıştır.

Osmaniye: Tarihinde önemli medeniyetler

Anadolu'nun tarihindeki önemli devletlerden biri olan Hititler, Asurlar ve Persler, bölgeye egemenlik kurmuşlardır. Akad Kralı Sargon ve Naramsin'in Anadolu'ya yaptığı askeri seferler, bölgenin tarihindeki önemli olaylardan biridir. Ayrıca, Amanos Dağları, Hititlerin, Asurluların ve diğer uygarlıkların dikkatini çeken bir coğrafik özelliktir.

Türklerin Anadolu'yu fethetmesiyle, bölge 1080'lerden itibaren Türk aşiretlerinin yerleşim yeri olmuştur. Anadolu, Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Malazgirt Zaferi'nden sonra Türk hâkimiyetine girmiştir. Bu dönemde, Anadolu'nun fethi ve iskan politikalarıyla şehirler, kasabalar, köyler kurulmuş ve bölge Türkleşmiş ve İslamlaşmıştır.

Osmaniye, Selçuklu döneminde Türklerin yerleşim yeri olarak kurulmuştur. Harun Reşit'in uçbeyi Faraç Bey'in bölgede kaleler ve yerleşim birimleri kurmasıyla Osmaniye'nin temelleri atılmıştır. Bu bölge, zamanla Bizanslılar ve Müslümanlar arasında el değiştirmiştir.

Osmaniye, tarih boyunca pek çok medeniyetin etkisi altında kalmış, farklı kültürleri bünyesinde barındırmış ve zengin bir tarihe sahip bir şehir olmuştur. Günümüzde ise bu zengin tarih, bölgenin kültürel zenginliğini ve tarihî mirasını yansıtmaktadır.

Temiz su hayati önem taşıyor! Temiz su hayati önem taşıyor!

1097 yılında başlayan Haçlı Seferleri, Çukurova bölgesine yerleşmiş olan Türkmen boylarını zor durumda bıraktı. I. Haçlı Seferi, Ermenilerin Çukurova'yı ele geçirmesine neden oldu ve Sis (Kozan) merkezli bir Ermeni Prensliği kuruldu. Bu dönemde Kilikya Ermeni Prensliği, Çukurova'nın bir kısmını kontrol etti. Selçukluların Haçlılar ve Moğollarla uğraşması, Ermenilere fırsat tanıdı, ancak daha sonra Memluklular Türkmen güçleriyle işbirliği yaparak bölgeyi geri aldı.

M.S. 1332'den sonra Çukurova tamamen Memluklar'ın kontrolü altına girdi. 1256'daki Moğol saldırısı Anadolu'yu etkiledi, ancak Türk nüfusu arttı. Memluk Sultanı Baybars, Türkmenleri Antakya ile Gazze arasındaki topraklara yerleştirerek onlardan yararlandı. Osmaniye ve çevresine büyük Türk göçleri yaşandı. Memluklular döneminde, Oğuz boyaları da bölgeye yerleştirildi.

Osmaniye, 1352'de Ramazanoğulları beyliğinin yönetimine geçti, ve 1517'de Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sonucu Osmanlı hâkimiyeti altına girdi. Osmanlı döneminde Osmaniye, çeşitli aşiret beyliklerinin hakimiyeti altında sancak halinde teşkilatlandı. Osmanlı Devleti'nin merkezi otoritesinin zayıflamasıyla, Osmanlı yönetimi Osmaniye ve çevresinde asayişi sağlamak için çeşitli tedbirler aldı.

Osmaniye, Milli Mücadele döneminde, I. Dünya Savaşı'nın ardından Osmanlı topraklarını işgal eden Fransızlar tarafından işgal edildi. Ancak, Türk halkının direnişi ve Fransızların ağır kayıpları sonucunda, 20 Ekim 1921'de Ankara Antlaşması ile bölge terk edildi, ve 7 Ocak 1922'de Osmaniye düşman işgalinden kurtuldu.

Cumhuriyet döneminde Osmaniye, 1 Haziran 1933'e kadar Cebelibereket Vilayeti olarak adlandırıldı, daha sonra Adana'ya bağlandı. Ancak, 3 Kasım 1996'da yapılan mahalli idareler ara seçimleri öncesinde il olma kararı alındı ve 28 Ekim 1996'da tekrar il statüsüne kavuştu.

Editör: Sakarya Gazetesi