Bakanlıktan yapılan açıklamada, bugüne kadar bu düzenlemeler kapsamında 142 milyon TL idari para cezası kesildiği belirtildi.

Açıklamada, 6 ay - 6 bin kilometre düzenlemesi çerçevesinde otomobil yetkili bayi ve oto galerilere yaklaşık 52 milyon TL, ilan kısıtlamasına aykırı davrananlara ise yaklaşık 90 milyon TL ceza uygulandığı ifade edildi. Ticaret Bakanlığı'nın açıklaması şöyle:

Kira fiyatlarında zam sınırı bitiyor! Kira fiyatlarında zam sınırı bitiyor!

"Geçtiğimiz yıllarda otomotiv piyasasında yaşanan spekülatif fiyat oluşumları ve stokçuluk faaliyetlerini engellemek, sektörde adil ve rekabetçi bir piyasa yapısını yeniden tesis etmek amacıyla çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.

Bu kapsamda, ‘pazarlama ve satış kısıtlaması’ ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle uğraşan yetkili satıcılar ve bireyler, motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe, doğrudan veya dolaylı olarak pazarlama ve satış yapamayacaklardır. Aynı şekilde, ‘ilan kısıtlaması’ ile güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla ikinci el satış yapılması da 1 Temmuz 2024'e kadar yasaklanmıştır.

Bugüne kadar yapılan düzenlemeler ve denetimler sayesinde, sıfır taşıtların ikinci ele düşürülerek haksız kazanç sağlanmasının önüne geçilmiş, sıfır taşıt arzının artmasına katkıda bulunulmuş, gerçek ihtiyaç sahiplerinin araçlara ulaşmaları sağlanmış ve otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışları engellenerek tüketici mağduriyetleri ortadan kaldırılmıştır. Bu kazanımlar göz önüne alınarak, ilgili düzenlemelerin 6 ay daha uzatılması ve 1 Ocak 2025 tarihine kadar geçerli olması kararlaştırılmıştır.

Bu çerçevede, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle faaliyet gösterenlerin yanı sıra, bir takvim yılı içinde yetki belgesiz üç veya daha fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay - 6 bin km düzenlemesine aykırı satışları Noterlikler tarafından engellenecektir.

Ticaret Bakanlığı olarak, motorlu kara taşıtı ticaretinde hayata geçirdiğimiz bu düzenlemelerle hem tüketiciler lehine fiyat istikrarını sağlamak, hem de sektör yetkilileri için adil ve dengeli bir piyasa yapısını tesis etmek amacıyla çalışmalarımıza titizlikle devam edeceğiz. Gerek görüldüğü takdirde ilave tedbirler alınacaktır."


 

Kaynak: Haber Merkezi