Adana ile Niğde illeri arasında yer alan bu tarihi yapı, yerel halk arasında Şekerpınarı Köprüsü olarak da bilinir. Ortaçağ terimi, Roma İmparatorluğu'ndan Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar uzanan geniş bir tarihi dönemi kapsar. Akköprü, bu dönem içinde Roma-Bizans, İslam ve Selçuklu medeniyetlerinin izlerini taşır.

Kuruyemişleri suda bekletip tüketmenin şaşırtıcı faydaları! Kuruyemişleri suda bekletip tüketmenin şaşırtıcı faydaları!

Köprünün varlığı, 9. yüzyılda halife Mem'mun'un Bizans'a karşı düzenlediği seferde kayıtlarda yer almasından önceye, yani 833 yılından daha eski bir tarihe dayanmaktadır. Bazı kaynaklara göre, XIV. yüzyılda Karamanoğulları döneminde gümrük noktası olarak kullanılan bu köprü, Gülek Beli'nin hakimi olan Koca Mehmet Paşa zamanında onarılmıştır. Ayrıca, XIX. yüzyılda Mısırlı İbrahim Paşa tarafından da restore edildiği tarihi kaynaklarla belgelenmiştir.

Akköprü, 83 metre uzunluğunda, 5.70 metre genişliğinde ve 10.35 metre kemer açıklığına sahip tek gözlü bir köprüdür. Her iki kıyıdan orta kemere doğru yükselen meyilli bir yapıya sahiptir. Bu tarihi köprü, kagir (taş duvar) tekniğiyle inşa edilmiş olup, sarımtırak renkte kesme taşlar kullanılarak yapılmıştır.

Akköprü: Değimemiş tarih

Tarih boyunca pek çok onarımdan geçen Akköprü, her ne kadar zaman içinde bazı değişikliklere uğrasa da, temel yapısı ve ana hatları itibariyle değişmemiştir. Köprünün doğu tarafındaki tampon duvarlarında 1982 yılında hasar tespit edilmiş, ancak kemerde herhangi bir hasar gözlenmemiştir. 1984 yılında gerçekleştirilen onarımda, tampon duvarlar yükseltilmiş ve korkuluklara beyaz renkte tek parça taşlar eklenmiştir. Ancak, 1985 yılında bu müdahaleler geri alınarak köprü, 1900'lerin başındaki orijinal formuna kavuşturulmuş ve taşıt trafiğine kapatılarak yalnızca yayalar için kullanılmıştır.

1991'deki büyük taşkında büyük zarar gören Akköprü, uzun yıllar hasarlı bir şekilde kalmıştır. Ancak, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 13 Temmuz 1999 tarihli kararıyla restore edilme kararı alınmıştır. 2000 ve 2001 yıllarında gerçekleştirilen restore çalışmaları sonucunda, Akköprü bugünkü ihtişamına kavuşmuş ve tarih tutkunlarını kendine çeken bir cazibe merkezi haline gelmiştir.

Editör: Sakarya Gazetesi