Tiyatroda ve sinemada pek çok rol alarak kariyerine adım atan sanatçı, 1960 ve 70'li yıllarda genellikle yan rollerde ve figüran kadrosunda görev almış, bu dönemde Yeşilçam'ın gerçek emektarlarından biri olarak tanınmıştır. Uzun yıllar süren bu emekli dönemin ardından, 2000'li yıllarda daha geniş kitlelerce tanınan ve ön plana çıkan bir oyuncu olarak ekranlarda yer aldı.

Kuruyemişleri suda bekletip tüketmenin şaşırtıcı faydaları! Kuruyemişleri suda bekletip tüketmenin şaşırtıcı faydaları!

Sanatçı 120'den fazla tiyatro oyununda, sinema filminde ve dizide rol almış, ayrıca, birçok tiyatro oyununu yazmış ve yönetmiştir.  Attilâ İlhan ile birlikte mavi hareketini yaratan ve yön veren şairlerden biridir. Bu hareket, Türk edebiyatında önemli bir yer edinmiş ve Gruda'nın sanatsal vizyonunu yansıtmıştır. Gruda'nın tiyatroya olan katkısı ve bu alandaki başarıları, onun sanat dünyasında kalıcı bir iz bırakmasına neden olmuştur.
Türk sanat dünyasının önemli isimlerinden biri olan Yılmaz Gruda,  25 Temmuz 2023'te 93 yaşında vefat etti. Oyunculuk kariyerinin son dönemlerinde dijital platformda yayınlanan ve çok sevilen Prens dizisinde Larousse karakteriyle sevenlerinin karşısına bir kez daha çıktı. Hem tiyatro sahnesindeki hem de sinemadaki performansları ile geniş bir kitle tarafından usta oyuncu olarak adını tarihe yazdırmıştır.
 

Muhabir: Merve Pınar