Ramazan ayının, oruç tutanların beslenme ve yaşam tarzlarının değiştiğini belirten Bildirici, "Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiğini" ifade etti. Sahura kalkmamanın veya sadece su içmenin zararlı olduğunu vurgulayan Bildirici, bu beslenme şeklinin açlığı ortalama 20 saate çıkardığını ve bu durumun açlık kan şekerinin erken saatlerde düşmesine ve günün daha verimsiz geçmesine neden olduğunu açıkladı. Sahurda hafif ve dengeli bir kahvaltının önemine değinen Bildirici, süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinleri önerdi. İftar önerilerine de değinen Bildirici, içecek olarak su, süt, taze sıkılmış meyve suları gibi fazladan kalori veya ilave şeker içermeyen içeceklerin tercih edilmesini önerdi. Ayrıca hurma, meyve ve çorbanın iftar sofralarında bulunması gerektiğini belirtti. İftar yemeğinde tüketilen gıdaların protein ve nişastalı gıdalar arasında dengeli olmasının önemine dikkat çekti. Bildirici, ayrıca iftar sonrası hızlı bir şekilde çok miktarda besin tüketmenin sağlık açısından risk oluşturabileceğini ve yeterince sıvı alınmamasının da sağlık problemlerine yol açabileceğini vurguladı. Günlük olarak en az 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini ve sıvı ihtiyacını karşılamak için ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda gibi içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA