Mahallesinin en büyük sorununun, Aile Sağlık Merkezinin ve Kızıl Yer’deki çamur olduğunu aktaran Yüksel, “Mahallemizin en büyük sorunu şu an, yeni yerleşim alanı ve inşaat bölgesi olan Kızıl Yer’deki çamur ve toz sorunu. Bölgenin alt yapı çalışmaları tamamlanmadığı için Odunpazarı Belediyesi haklı olarak kalıcı yol yapım çalışması yapamıyor. 2.büyük sorunumuz da Aile Sağlığı Merkezimizin olmaması” dedi.

SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Yüksek Lisans mezunuyum. Eğitim İletişimi Uzmanıyım. Üniversite yıllarında Kanal 26 TV’de haber spikerliği, eğitim, kültür, eğlence program yapım ve sunuculuğu yaptım. Sonrasında bir süre 1.H.İ.B.M.’de Basın Halkla İlişkiler uzmanı olarak çalıştım. Anne tarafım Günyüzü, baba tarafım Denizli Çal’dan. Ben Nazilli doğumluyum. 

BU KAÇINCI DÖNEMİNİZ? NEDEN MUHTAR OLMAK İSTEDİNİZ?

Bu benim ilk dönemim muhtarlıkta. Ben kadınlar için muhtar oldum. 20 yıldır Sümer’de oturuyorum ve kadınlar için bir belde evi bile olmadığını; kendilerini geliştirebilecekleri ortamlarının olmadığını yaşayarak öğrendim. Ben gerek Halk Eğitim Merkezinde gerekse kadın derneklerinde kadınlara eğitim veren ve bu konunun önemini yakından bilen biri olarak elimi taşın altına koymak istedim. Sadece bu da değil: Çalışmak, aile bütçesine katkıda bulunmak isteyen kadınlara kendi mahallelerinden iş bularak zaman ve emek kaybını önlemek istedim. Şimdi mahallemde birçok kadın kendi mahallesinde çalışıyor: Hasta bakıyor, yemek yapıyor, çocuk bakıyor, temizlik işine gidiyor. Yine düzenlediğimiz pazar etkinlikleri ile kendi elleriyle ürettikleri ürünleri tüketici ile buluşturuyorlar.

MAHALLENİZDE ORTALAMA KAÇ HANE VAR VE KAÇ KİŞİ YAŞIYOR?    

Mahallemde 1283 bina, ortalama 5-6 bin hane var ve yenileri ekleniyor hızla. 10 bin üzeri de sakinimiz var. Büyümekte olan bir mahalleyiz. “Kızılyer” diye adlandırılan yeni yerleşim bölgemiz tamamen bittiğinde, sanırım 15-20 bini bulacak Sümer nüfusu. 

MAHALLENİZİN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?  ÇÖZÜLMESİ İÇİN BELEDİYELERLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR MUSUNUZ?

Mahallemizin en büyük sorunu şu an, yeni yerleşim alanı ve inşaat bölgesi olan Kızılyer’deki çamur ve toz sorunu. Bölgenin alt yapı çalışmaları tamamlanmadığı için Odunpazarı Belediyesi haklı olarak kalıcı yol yapım çalışması yapamıyor. 2.büyük sorunumuz da Aile Sağlığı Merkezimizin olmaması. Osmangazi ASM’den yararlanıyoruz; ancak mahallenin birçok bölümüne uzak kalıyor orası ve ileri yaştaki sakinlerimiz çok zorlanıyor. Önemli sorunlarımızdan birisi de birçok sokağımızda fiber internet alt yapısının olmaması ve sakinlerimizin mobil telefon hatlarının bile birçok yerde çekmemesi. Odunpazarı ve Büyükşehir Belediyemizle, Valiliğimiz, Odunpazarı Kaymakamlığımız, Emniyet Müdürlüğümüzle, ESKİ ve OEDAŞ’la sürekli işbirliği içerisindeyiz. Muhtar, bu kurumlarla halk arasında bir köprü görevi görüyor.

ŞU ANDA ELİNİZDE BİR SİHİRLİ DEĞNEK OLSA MAHALLENİZDE NEYİ DEĞİŞTİRMEK İSTERDİNİZ?

Elimde bir sihirli değnek olsa tüm sokakların yollarını yapar ya da onarır; acilen bir Aile Sağlığı Merkezi (sağlık ocağı) açar; kapalı pazar yeri kurar; kadınların ve gençlerin eğitim alabilmesi, spor yapabilmesi için Halk Merkezi inşa eder; güvenlik ve trafik sorunları açısından, özellikle yaz aylarında çok ilgi gören Sümer Park ve tüm sokaklarımızı kamerayla donatırdım. Mahallemdeki her bireyin telefon ve internet sorununu çözerdim. Bir de tek taksi durağımız Zafer Taksi Durağı şoförlerimiz için konforlu ve temel gereksinimlerini karşılayacakları bir durak inşa ederdim.

MAHALLENİZDE MÜLTECİ VAR MI, SAYISINI BİLİYOR MUSUNUZ?

Mahallemizde bildiğim kadarıyla mülteci yok.

"Mahallemizde park sorunu var" "Mahallemizde park sorunu var"

ÖZELLİKLE E-DEVLET ÇIKTIKTAN SONRA MUHTARLARA İHTİYAÇ KALMADIĞI SÖYLENİYOR. SİZ BU KONUDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Biz muhtarlar, sadece vatandaşa gelen evrakları güvenle saklamak için yokuz. Onları kardeşi, ablası, kızı, bir yakını gibi dinlemeye, sorunlarına çözüm bulmaya ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Ben bir İletişimci olarak mahalle sakinlerimizle iletişimi çok önemsiyorum ve bu yüzden bir mahalle WhatsApp grubu kurdum. Sakinlerimiz istedikleri zaman benimle oradan iletişime geçebiliyorlar. Yanmayan sokak lambasını, biriken çöpleri, su arızalarını ya da herhangi bir konuyu kendileri de iletebilirler ilgili makamlara; ancak birlikten güç doğar. Toplu hareket etmek ve tek tek iletmek yerine mahalle adına bir kişinin temsilci olarak sorunlarla ilgilenmesini mahalle sakinleri de tercih ediyor. Bir muhtar olarak bir hayalim de eski komşuluk ilişkilerini canlandırmak. Bu nedenle, göreve geldiğim Nisan ayından bu yana benim hep yanımda olan, güç ve destek aldığım mahalle meclisimizle birlikte iki mahalle şenliği düzenledik. Komşuluk ilişkilerimizi güçlendirmek, birbirimizi daha iyi tanımak, birlikte eğlenmek adına bir fırsattı. Şimdi hedefim bu eğlenceleri sokak bazına indirgemek ve sokak festivalleri düzenlemek. Güçlü komşu ilişkileri ve mahalle düzeni e-devlet üzerinden sağlanamıyor maalesef.
 

Muhabir: Melisa Ceritli