Eskişehir'de çocuklar böyle sevindirildi Eskişehir'de çocuklar böyle sevindirildi

Bu topraklar, çeşitli yerleşim merkezlerine ve uygarlık merkezlerine ev sahipliği yaparak tarih boyunca önemli bir rol oynamıştır. Sandıklı, bu uygarlık merkezlerinden biridir.

Sandıklı: İlçenin coğrafi konumu

Mahalli ve tarihi incelemelere göre, İlçeye Sandıklı isminin verilmesinde iki farklı hikaye bulunmaktadır. Birincisi, ilçenin coğrafi konumu nedeniyle düzlükte bulunması ve etrafının dağlarla çevrili olması, kısmen çukur bir alanda kurulmuş olması ve bu durumun sanki bir sandık manzarası oluşturmasından dolayı "Sandıklı" adının verildiği rivayet edilir. Diğer bir hikaye ise, Etiler (Hititler)'in Sandıklı'ya "Samuka" adını verdikleri ve bu kelimenin o dilde "sandık" anlamına geldiği şeklindedir. Daha sonra İyon istilasıyla etkilenen Samuka, kutsal bir sandık manasına gelen "Apamiyakivatos" ismini almıştır.

O dönemde çevredeki toplulukları bir araya getirmek amacıyla Sandıklı Altını basılarak kullanılmıştır. Bu dönemde, Roma yolu Çivril üzerinden geçerek Sandıklı'nın önemini artırmıştır. Bu yerleşim merkezleri, Roma yolunun üzerinde bulunmaları sebebiyle büyük bir stratejik öneme sahip olmuştur.

Editör: Sakarya Gazetesi