Özellikle, çalışmayan kişilerin sigortalı olarak gösterilmesi ve hamile kadınların bu yolla geçici iş göremezlik ödeneği ile doğum masraflarından yararlanmaları dikkat çekiyor. Bu sahte sigortalılık işlemlerine karşı SGK, ciddi yaptırımlar uygulayacak.Sahte işyerleri de SGK'nın hedefinde. Resmi kayıtlarda faaliyet gösteriyormuş gibi görünen, ancak gerçekte var olmayan bu işyerleri, gerçek bir işyeri kapandığında veya faaliyeti durdurduğunda bildirim yapılmazsa sahte olarak kabul ediliyor.
Geri alınacak
SGK, sahte sigortalılığı tespit ettiğinde ilgili hizmetleri iptal edecek ve bağlanan aylıkları kesecek. Yanlış ödenen maaşlar ve sağlık giderleri, kanuni faiziyle birlikte geri alınacak. Geçici iş göremezlik ödenekleri de aynı şekilde faiziyle birlikte tahsil edilecek. Bu sahte bildirimlerde bulunan muhasebeci ve mali müşavirler, işverenlerle birlikte sorumlu tutulacak ve haklarında yargı süreci başlatılacak. Sahte işyerlerine de ağır yaptırımlar uygulanacak. Tespit edilen sahte işyerlerinin tescil kayıtları ve sicil numaraları iptal edilecek. Bu işyerlerinden ödenen primler Borçlar Kanunu hükümlerine göre iade edilmeyecek ve SGK tarafından gelir kaydedilecek.
Ortadan kaldırılacak
Ayrıca, haksız yere yararlanılan teşvik ve destekler gecikme cezası ve zammıyla birlikte geri alınacak.Denetim memurları, sahte işyerlerini tespit ederken sahte sigortalılığı da araştırıyor. Bu denetimlerle, sahte sigortalılık ve sahte işyeri uygulamaları engellenmeye çalışılıyor. SGK'nın bu kapsamlı denetimleri, hem sahte sigortalılık işlemlerini hem de sahte işyeri faaliyetlerini ortadan kaldırmayı hedefliyor.