2023 yılında yapılan incelemelerde, çalışmadığı halde sigorta primi ödenen 88 bin 455 kişinin sigortalılığı iptal edildi. Ayrıca, sahte sigorta ile emeklilik maaşı alan kişilerin maaş ödemeleri kesilerek, faizi ile geri alındı.

Araç sahipleri dikkat: MTV ikinci taksit ödemeleri için son gün açıklandı! Araç sahipleri dikkat: MTV ikinci taksit ödemeleri için son gün açıklandı!

Sgk Jpg (1)

Türkiye genelinde gerçekleştirilen 101 bin 794 denetim sonucunda, kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu illerde sahte iş yerleri ve sigorta işlemleri tespit edildi. Denetimler sırasında 1533 iş yerinin sahte olduğu belirlendi ve bu iş yerleri üzerinden sigortalı gösterilen kişilerin sigortalılıkları iptal edildi. SGK, bu şekilde sahte sigorta gösterilen kişilerin hizmetlerini iptal ederek, yapılan ödemeleri faizi ile geri aldı.

Sahte sigorta tespit edilen iş yerlerine de yaptırımlar uygulandı. Başlangıçtan itibaren sahte olduğu belirlenen iş yerlerinin tescil kayıtları, e-sigorta şifreleri ve iş yeri sicil numaraları iptal edildi. Ayrıca, haksız yararlanılan teşvik ve destekler, gecikme cezası ve faiziyle birlikte tahsil edildi.

Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Mustafa Şahin, sahte iş yeri ve sigortalılığın sosyal güvenlik sisteminin kronik sorunlarından biri olduğunu belirtti. Şahin, SGK'nın 2 bin 750 sosyal güvenlik denetmeni ile Türkiye genelinde denetimlerini sürdürdüğünü vurguladı ve özellikle son dönemde hamilelerin sahte sigortalılığında artış görüldüğünü ifade etti. Sahte sigortalılık genellikle akraba veya tanıdıklara ait iş yerleri üzerinden gerçekleştiriliyor.


 

Kaynak: Haber Merkezi