Borçlanma Türleri ve Maliyetleri

Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan borçlanmalar çeşitli durumları kapsar. Askerlik süresi, doktora veya tıpta uzmanlık eğitim süresi, avukatlık stajı, grev ve lokavtta geçen süreler gibi birçok durum için borçlanma yapılabilir. 2024 yılı itibarıyla, bir günlük borçlanma için ödenecek prim tutarı minimum 213.36 TL'dir. En yüksek prim tutarı ise 1.600,20 TL'dir. 18 ay askerlik yapmış bir kişi, bu süreyi borçlanmak isterse 2024 yılı sonuna kadar en düşük kazanç üzerinden toplamda 115.214,40 TL ödeme yapmalıdır.

Eskişehir'de toplu ulaşıma zam geldi! Eskişehir'de toplu ulaşıma zam geldi!

Para06

Doğum Borçlanması ve Kadınlar İçin İmkanlar

Kadınlar, her doğan çocuk için 2 yaşını dolduruncaya kadar geçen süreyi borçlanabilir. Üç çocuk için toplamda 6 yıla kadar borçlanma hakkı bulunur. Bir çocuk için 720 gün, üç çocuk için ise toplamda 2.160 güne kadar borçlanma yapılabilir. 2024 yılında, bir çocuk için doğum borçlanması yapmak isteyen kadınlar, 153.619,20 TL ödeme yapmak zorundadır.

Vergi İndirimi ve Borçlanma

SGK’ya yapılan borçlanmalarda ödenen primler, gelir vergisi matrahından indirilebilir. Ancak, bu vergi indiriminden yararlanmak için borçlanmanın sigortalı olarak çalışırken yapılması gereklidir. Ödenen primlerin vergi indiriminden faydalanmak için, ödeme belgesinin işverene verilmesi gerekmektedir. İşverene verilen belgeden itibaren, ödenen tutarın tamamı kazançtan düşülebilir.

para-nedir

Vergi Düzeltme ve Süreçler

Borçlanma yaptıktan sonra vergi indirimi hakkından yararlanmamış olanlar, beş yıl içinde vergi düzeltme talebinde bulunarak geriye dönük indirim hakkını kullanabilirler. Ancak, vergi düzeltme talebinin yapılabilmesi için hem borçlanmanın hem de vergi düzeltme başvurusunun sigortalı olarak çalışılan dönemlerde yapılmış olması gerekir.

Vergi İadesi

Bir çocuk için doğum borçlanması yapan kadın çalışan, örneğin yüzde 27 vergi diliminde yer alıyorsa, ödediği 153.619,20 TL’lik borçlanma tutarının 41.478 TL’sini vergi indirimi yoluyla geri alabilir. Emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başlayan kişiler de beş yıl içinde vergi indirimi hakkından yararlanabilirler.

Kaynak: Haber Merkezi