Geçtiğimiz haftalarda birçok markada 3 TL'lik fiyat artışı yaşandı. Ancak, yapılan son açıklamalara göre esas zamların Temmuz ayında fiyat etiketlerine yansıyacağı belirtildi.

Para-14

En Ucuz Sigara Ne Kadar Olacak?

Sigara fiyatlarına uygulanacak yeni zamla birlikte, en ucuz sigara fiyatının bile 66 TL'ye çıkması bekleniyor. Özellikle 10 TL'lik zamla birlikte, sigara tüketicilerinin bütçeleri daha da zorlanacak.

Para004

ÖTV Artışı Yapılacak

Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında güncellenen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), sigara ve alkol gibi ürünlerin fiyatlarında değişikliğe neden oluyor. 2024 yılının ilk 5 ayında üretici fiyat endeksi (ÜFE) %17,87 olarak açıklandı. Uzmanlar, yılın ikinci yarısında ÜFE'nin %20'nin üzerinde olmasını beklerken, bu durumun sigara fiyatlarına da yansıyacağını belirtiyor. Böylece, sigara üzerindeki vergilendirme politikası daha da sıkılaşacak.

Emekli maaşlarında yeni senaryo belli oldu! Emekli maaşlarında yeni senaryo belli oldu!

para-nedir

10 TL Zam Gelecek

Mevcut süreçte sigara üzerinden alınan maktu vergi, paket başına 1.4249 TL seviyesinde. Bu durumda, 20 sigaralık bir pakette toplam 28,5 TL'ye denk gelen bir vergi söz konusu. %20'lik bir vergi artışı ile bu rakam 34,2 TL'ye yükselecek. Ayrıca, ek maktu vergi tutarı 4,8 TL iken %20'lik artış ile 5,8 TL'ye çıkacak.

Yapılan hesaplamalar doğrultusunda, sigaranın perakende satış fiyatının 60 TL'nin altında kalmayacağı tahmin ediliyor. En ucuz sigaranın 56 TL olması durumunda, 10 TL'lik vergi artışı ile birlikte fiyatının 66 TL'ye yükseleceği öngörülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi