HaberTürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, sigarada oransal verginin yüksek olmasından dolayı, vergiye yapılan her 1 TL'lik artışın sigara fiyatını 5,2 TL yukarı çektiği belirtiliyor. Bu durumu önlemek için, nispi vergi oranının düşürülüp, bir paket sigaradaki maktu ve asgari maktu vergilerin artırılması planlanıyor. Böylece sigara şirketlerinin, ÖTV artışı kaynaklı maliyet artışlarını fiyatlara daha düşük oranlarda yansıtabilmeleri öngörülüyor. Bu değişiklikle birlikte, sigara fiyatlarına 10 TL yerine muhtemelen 5 TL zam yapılması bekleniyor.

para-nedir

ÖTV kanunları gereği, sigara ve alkollü içeceklerde Ocak ve Temmuz aylarında 6 aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) kadar artış yapılıyor. Haziran ayı enflasyon verilerine göre yıllık ÜFE artışı %50,09 ve 6 aylık ÜFE artışı %19,49 olarak gerçekleşti. Şu anda sigarada asgari maktu vergi sigara başına 1,4249 TL, 20 sigaralık bir pakette toplamda 28,5 TL olarak hesaplanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, %20'lik bir artışla paket başına asgari maktu vergiyi 34,2 TL olarak belirlemişti.

Para06

İnegöl’de Küçükbaş Hayvancılık Festivali başladı İnegöl’de Küçükbaş Hayvancılık Festivali başladı

Vergi artışı, sigara fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Buna ek olarak, sigarada ikinci bir maktu vergi olarak paket başına 4,8 TL eklenmiş durumda ve bu tutar da %20 artışla 5,8 TL olacak. Şu anda en düşük sigara fiyatı 56 TL iken, 10 TL'lik bir vergi artışı doğrudan en düşük sigara fiyatını 66 TL'ye çıkaracak. Yeni düzenlemeyle oransal vergi oranının düşürülüp maktu vergilerin artırılmasıyla sigara fiyatlarındaki enflasyon etkisinin azaltılması hedefleniyor. Bu değişiklikle, sigaraların perakende satış fiyatına olan maliyet artışı 7,5'ten 5,2'ye indirilecek. Yani, her 1 TL'lik maliyet artışının sigara fiyatına yansıması 7,5 TL yerine 5,2 TL olacak şekilde düzenlenecek.

Kaynak: Haber Merkezi