Tapu belgesi üzerindeki kayıtların tutulması ve düzenlenmesi de bu müdürlük tarafından yürütülmektedir. Tapu belgesi, bir taşınmaz malın sahipliğini ve üzerindeki hakları belgeleyen resmi bir belgedir. Bu belge, taşınmaz malın sahibine ait hak ve yetkileri yasal olarak koruma altına alır.

Tapu Türleri: Müstakil Tapu ve Hisseli Tapu

Tapu belgesi, tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiye de ait olabilir. Bu durumda, müstakil tapu ve hisseli tapu kavramları ortaya çıkar. Müstakil tapu, taşınmaz üzerindeki tüm tasarruf yetkisinin tek bir kişiye ait olduğunu gösterir. Hisseli tapu ise tasarruf yetkisinin birden fazla kişiye ait olduğunu ifade eder.

Tapuda Yeni Donem 183629 20221103

Hisseli Tapu Satışında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hisseli tapu satışında, hisseyi alan kişinin mağdur olmaması için diğer hissedarlardan feragatname alması gerekmektedir. Feragatname alınmadığında, ön alım talepli dava açılabilir ve bu davanın süresi satış tarihinden itibaren 2 yıldır. Hissedarların diğer hissedarlara haber vermeden yaptığı satışlarda itiraz hakkı bulunur ve tapunun devrinin iptal edilmesi mümkündür.

Kritik Uyarı: Yasal Süre İçinde Başvuru Yapın

Birden fazla kişiye ait olduğunu gösteren tapu sahiplerine kritik uyarı geldi. Yasal süre içinde başvuru yapmazlarsa haklarını kaybedecekler. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, ülkemizde tapu ile ilgili tüm kayıtları tutma ve işlemleri gerçekleştirme yetkisine sahiptir. Kişilerin taşınmaz mallar üzerindeki hak ve yetkileri tapu belgesi ile kayıt altına alınırken, tapu tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiye de ait olabilir.

Müstakil ve Hisseli Tapu Satış Yöntemleri

Tapunun satışı konusunda izlenecek yöntemler tapunun cinsine göre değişmektedir. Hisseli tapunun satışı konusunda da uyulması gereken yöntemler farklıdır. Hisseli tapunun satışı, hissedarların anlaşmalarına bağlıdır. Hissedarların ortak satış kararına varması durumunda tapu bir bütün olarak satılır.

Şufa Süresi Ne Zaman Başlıyor?

Hisseli tapuda şufa hakkı bulunmakta olup, böylelikle hisse sahiplerine ön alım hakkı tanınır. Bu hak sayesinde hisseli tapuya sahip olan biri bu hisseleri satmak istediğinde diğer hissedarların bu payı öncelikli olarak satın alma hakkı bulunmaktadır. Ancak hisseli tapularda alım için uygulanan süre sınırı bulunmaktadır.

Hamster Kombat 15 Eylül günlük şifre açıklandı: Mors alfabesiyle şifrenizi çözün! Hamster Kombat 15 Eylül günlük şifre açıklandı: Mors alfabesiyle şifrenizi çözün!

Hisseli Tapu Satışında İtiraz Hakkı

Hissedarın diğer hissedarlara haber vermeden yaptığı satış için itiraz hakkı bulunmakta olup, tapunun devrinin iptal edilmesi mümkündür. Bu nedenle hisseli tapu satışında, bu payı alan kişi mağdur olmamak adına diğer hissedarlardan yazı ile feragatname almalıdır.

Kaynak: Haber Merkezi