Birgi hakkında tarihi bilgiler verilirse, MÖ 750-680 yıllarında Frig Uygarlığı, ardından MÖ 680-546 yıllarında Lydia Uygarlığı, Pers Krallığı, Bergama Krallığı, Roma ve Bizans İmparatorluğu'nun hakimiyeti altında yer almıştır.

Kent, Anadolu Beylikler döneminde, 13. ve 14. yüzyıllarda Aydınoğlu Beyliği’nin başkenti olarak önem kazanmıştır. 1426 yılında ise kesin olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiştir.

Eskişehir'de çalıştırılan çocuklar ile ilgili bilgilendirme! Eskişehir'de çalıştırılan çocuklar ile ilgili bilgilendirme!

Kendine özgü: Birgi

Birgi, kendine özgü geleneksel mimari yapısını günümüze kadar koruyabilmiş nadir yerleşim yerlerinden biridir. Bölgedeki konaklar, camiler, türbeler, medreseler, hamamlar, çeşmeler ve daha birçok eser, beylikler döneminden başlayarak günümüze kadar varlığını sürdürebilmiştir. Bu yapılar arasında özellikle dikkat çeken iki önemli mimari örnek Ulu Cami ve Çakırağa Konağı'dır.

Ulu Cami, ahşap süsleme ağırlıklı mihrabı ve minberiyle döneminin en başarılı örneklerinden biridir. Diğer yandan, Çakırağa Konağı, ahşap işçiliği ile ön plana çıkar ve geleneksel mimari dokuyu en iyi şekilde yansıtan yapılar arasında yer alır.

Editör: Sakarya Gazetesi