Tarım; gelir ve gıda ihtiyacının karşılanması açısında diğer sektörlere oranla daha fazla desteklenmesi gereken bir sektördür.

Bir ülke, üretimini sağladığı hammaddeleri ucuza tamamlayabilmesi ile sanayisini geliştirebilir ve pazarlayabilir.

Çocukluğumuzda, okul kitaplarında yazan ve aklımızda hiç çıkmayan tarımla ilgili önemli bir gerçek vardı.

Türkiye; tarımda dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biridir, denilmekteydi.

Gurur duyulacak bu zenginliği, yanlış tarım politikalarıyla son 40 yılda adım adım kaybederken, özellikle son 20 yılda ülkenin can damarı sayılan bu alan adeta can çekişerek hayata tutunmaya çalışıyor.

Buğday ambarı sayılan Anadolu toprakları, yanlış tarım politikaları yüzünde ithalata esir düşmüş, mercimekten, arpaya, ayçiçeğinden mısır’a kadar onlarca ürününde dışa bağımlılık had safhaya ulaşmış.

Yakın zamanda yaşanan Pandemide, gıdanın dünya için ne kadar önemli olduğu adeta kanıtlandı.

Teknoloji ve bilim öncülüğünde, mühendislik çalışmaların, tarımda planlamanın ve desteklemenin verimliliği nasıl artırıldığını kanıtlayan birçok ülke var.

Bu ülkelerin başında gelen Hollanda, bir avuç topraktan tüm dünyaya ürün pazarlayan bir ülkeye dönüşmüş, çiftçiye devlet desteği, planlama ve ürün kalitesiyle birçok ülkeye de örnek teşkil etmektedir.

Türkiye bu güne kadar çok zaman kaybetti, ancak son çıkan tarım yasası küçük bir umut ışığı olsa da, çiftçinin sorunları dağ gibi büyümeye devam ediyor.

Ancak bugün Eskişehir de, ETO Tüyap Fuar Merkezinde açılışı yapılan 5. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri fuarı geleceğe daha güvenli bakabileceğimizin sinyalini verdi.

4-8 eylül 2024 tarihleri arasında ziyarete açık olan fuar alanını ziyaret etmekte fayda var.

Açılıştan sonra gezdiğimiz stantlarda edindiğimiz izlenimler, geleceğe dair üretim, planlama, makine parkuru, ürün yelpazesi ve pazarlama konusunda çok büyük çalışmaların olduğunu gördük.

Eskişehir adına sevindirici ve tarımın geleceği açısında güven veren özel girişimlerin birkaç yıl içinde meyvelerini vereceğini düşünüyorum.

Çünkü tarım her ülkenin ana kaynağı niteliğinde olan önemli bir sektördür.

Bu sektörün önünü açarak ülke ekonomisini sanayi ile destekleyerek daha ucuza, kaliteli gıda sağlama ve pazar payını genişletebilme imkanına sahiptir.