Irak'ın Kerkük kentinde Irak Türkmen Cephesinin (ITC) çağrısı üzerine Valilik binası önünde toplanan Türkmenler, Kerkük valilik ve il meclisi başkanlığı seçimini saf dışı bırakıldıkları gerekçesiyle protesto etti. ITC Başkanı Hasan Turan, eski Vali Rakan Sait, il meclis üyeleri, Sünni es-Siyade Koalisyonu Sözcüsü Halit El-Mafreci'nin de katıldığı protestoda Irak ve Türkmeneli bayrağı taşıyan göstericiler, "Kerkük Türk'tür, Türk kalacak" sloganı attı.

Sel ve toprak kaymalarında can kaybı 43’e yükseldi Sel ve toprak kaymalarında can kaybı 43’e yükseldi

"Bu milletin sesini duymak zorundasınız"

ITC Başkanı Hasan Turan gösteride yaptığı konuşmada, "Kerkük'te istikrar ve huzur, Türkmen'in hakkı verilmeden gerçekleşmez. Bunu her zaman söyledim. Yaptığınız hatadır ta ki 2017 de uyandılar. Ondan sonra bize söz verdiler, bundan sonra bu hataları tekrar etmeyiz diye. Ama maalesef birkaç gün önce tekrar aynı hataya döndüler, aynı o aklın Kerkük'te hakim olmasını istedirler. O günler geçti. Görüyorsunuz bugün bu sıcak günde bütün milletimiz buradadır. Allah gelen herkesten razı olsun. Bu bir mesajdır o Reşit Otelinde toplananlara. Bu milletin sesini duymak zorundasınız. Bu sesi hiçbir zaman kimse göz ardı edemez. İstikrar ve huzur bu memlekette ancak Türkmen, Arap, Kürt ve Hıristiyan'ın hakiki temsilcisi idarede olmazsa o idare istikrara, huzura kavuşmaz. Bu mesajım herkesedir. Üzülerek söylüyorum ki o (otelde) toplananlar, Başbakanı da yarı yolda bıraktılar. Başbakan tüm siyasi sorumlulara görüştü, çok nasihatte bulundu, 'kimseyi göz ardı etmeyin, kimseyi dışarda bırakmayın' diye, ama maalesef bizleri, Arap kardeşlerimizin yarısını, Kürt kardeşlerimizin yarısını dışarda bıraktılar. Muvaffak olacaklarını zannediyorlarsa asla muvaffak olamayacaklar. Bir de sürekli bizlere mesaj gönderiyorlar. Bizlere birkaç görev bırakmışlar. Burada sesleniyorum, Türkmen sadakaya kalmadı. Türkmen sizin hayrınıza kalmadı. Türkmen hakkını alır sesiyle alır. Kimse bize sadaka vermesin. Sadakaya ihtiyacmız yoktur. Bu millet arkamızda olduğu sürece güçlüyüz, kuvvetliyiz. Taviz vermeyiz" ifadelerini kullandı.
Sünni es-Siyade Koalisyonu Sözcüsü Halit El-Mafreci ise, “Ey Türkmen kardeşlerim. Bugün ilan ediyoruz, biz sizinleyiz, Kürt kardeşlerimizleyiz ve Hıristiyanlarla birlikte Kerkük'ü yöneteceğiz” dedi.
 

Kaynak: İHA