Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Lazzarini, Doğu Kudüs’teki UNRWA merkezinde Gazze Şeridi’ndeki duruma yönelik basın toplantısı gerçekleştirdi. Lazzarini, “Biz konuşurken Gazze'deki insanlar ölüyor. Bombalardan ve saldırılardan ölüyorlar. Yakında çok daha fazlası, Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukanın sonuçlarından dolayı ölecek. Temel hizmetler çöküyor. İlaç tükeniyor. Yiyecek ve su tükeniyor. Gazze sokakları atık suyla dolmaya başladı. Hastalık riskleri giderek artarken Gazze, büyük bir sağlık tehlikesinin eşiğinde” ifadelerini kullandı.
"Abluka, 2 milyondan fazla insanın toplu olarak cezalandırılması için kullanıldığı anlamına geliyor"
Lazzarini, “Birkaç gün önce akaryakıt tedariki olmazsa insani operasyonlarımızı sürdüremeyeceğimiz konusunda uyarmıştım. Uyarım hala geçerli. UNRWA, son birkaç gündür yakıt tüketimini büyük ölçüde kısıtladı. Bunun bir bedeli oldu. Ekibimiz hiçbir insani yardım çalışanının vermemesi gereken zor kararlar vermek zorunda kaldı” şeklinde konuştu. Fırınlar, hastanelerdeki yaşam destek makineleri ve daha fazlasının çalışması için yakıta ihtiyaç olduğunu vurgulayan Lazzarini, “Abluka, çoğunluğu çocuk ve kadınların da bulunduğu 2 milyondan fazla insanın toplu olarak cezalandırılması için kullanılması anlamına geliyor” dedi.
“Şu ana kadar sadece bir avuç yardım konvoyu gönderildi”
Lazzarini, “İnsani yardım koridorunun açılması için yoğun müzakereler ve bitmek bilmeyen mekik diplomasisi yürütüldü. Şu ana kadar sadece bir avuç yardım konvoyu gönderildi. Bu, Gazze'nin boğulduğu gerçeğini değiştirmeyecek. Gazze halkı dışlanmış, yabancılaşmış ve terk edilmiş hissediyor. Geçtiğimiz hafta Gazze'ye giren tırların sayısını yakından takip ettim. Birçoğumuz bu tırlarda bir umut ışığı gördük. Ancak bu durum oyalayıcı bir hal alıyor. Bu birkaç tır, 2 milyon insan için hiçbir fark oluşturmayacak kırıntılardan başka bir şey değil. Günde birkaç kamyonun insani yardım için kuşatmanın kaldırılması anlamına geldiği mesajını vermekten kaçınmalıyız. Mevcut sistem başarısızlığa mahkumdur. İhtiyaç duyulan şey, anlamlı ve kesintisiz yardım akışıdır. Başarılı olmak için, bu yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlayacak insani bir ateşkese ihtiyacımız var. Bu istemek için çok fazla bir şey değil” ifadelerini kullandı.