Hafta sonu yurt genelinde nasıl bir hava bekleniyor? Hafta sonu yurt genelinde nasıl bir hava bekleniyor?

Blaundos, Büyük İskender'in Anadolu Seferleri sonrasında Makedonya'dan gelenler tarafından kurulmuş olup, şehir halkı kendilerine Makedonyalı Blaundos adını vermiştir. Kent, Büyük İskender'in etkisiyle önce Bergama Krallığı'na, ardından da Roma İmparatorluğu'na bağlanmıştır ve özellikle Roma Dönemi'nde önem kazanmıştır.

Antik kent

Antik kentin bulunduğu yarımadayı çevreleyen derin vadiler, kalenin, tapınakların, tiyatronun, stadyumun ve kaya mezarlarının içerisinde yer aldığı önemli yapıları oluşturur. Blaundos Antik Kenti, üç tarafı derin ve dik vadilerle çevrili bir yarımadada konumlanmıştır. Yarımadanın şekli, şehrin girişinin sadece kuzeydeki kapı ile sağlandığını göstermektedir. Blaundos'un adıyla ilgili kesin bilgiler, 1845 yılında Hamilton'un antik kentten bulduğu yazıt ile ortaya çıkmıştır. Yazıttaki "Blaundeon Makedonon" ifadesi, antik kentin adı hakkında açık ve net bilgiler sunmaktadır.

Büyük İskender'in ölümü sonrasında kent, Antigonos'un liderliğindeki 8 general arasında paylaşılan imparatorluktan payına düşmüştür. MÖ 189 yılında Bergama Krallığı'ndan sonra Roma İmparatorluğu'nun hakimiyetine geçen Blaundos, Roma döneminde önemli bir yerleşim alanı olmuştur. Aynı dönemde Uşak İli, Sivaslı İlçesi sınırları içinde bulunan ve piskoposluk merkezi olan Sebaste Piskoposluğu'na bağlanmıştır.

Dikkat çekici örnekler

Blaundos Antik Kenti'nin bazı kalıntıları günümüze ulaşmıştır. Helenistik dönemde inşa edilen kuzey surlarının giriş kapısı kemerleri, darphane bölümleri, idari binalar ve sur duvarlarının bir kısmı bu kalıntılar arasında yer alır. Ayrıca, kentin ortasında bulunan ve Roma İmparatoru Claudius'un mabedi olarak bilinen İon tarzındaki tapınak ile yalnızca bir tarafında oturma kademeleri olan stadyum da dikkat çekici örneklerdir. Kentin güney yamacında yer alan tiyatro kalıntıları ve yanındaki kaya mezarları da ziyaretçilere görülmeye değer yapıları sunmaktadır.

Editör: Sakarya Gazetesi