Malzemeler:
1-İnci Kefali (Van balığı)
2-Tuz
3-Su
4-Acı yaprak
Malzemelerin Hazırlanışı:
1-İnci kefali temiz suyla iyice yıkanır.
2-Balıkların suyu süzüldükten sonra geniş bir leğende tuzlanarak her gün karıştırılır ve üç gün boyunca bekletilir.
3-Tuzlanmış balıkların bozulmasını engellemek için acı yaprak eklenerek muhafaza edilir.
Üçüncü günün sonunda balıklar temiz suyla yıkanır ve süzülmesi beklenir.
Tuzlama İşlemi:
1-Suyu iyice süzülen balıklar, kasa veya dibi delinmiş bir bidona, karınları birbirine değmeyecek şekilde sıralanır.
2-Birinci sıranın üzerine tuz serpilerek, ardından bir sıra daha balık konulur.
3-Bu işlem, bidon veya kasa dolana kadar devam eder.
4-Tuz, balıkların üzerini tamamen kapatacak şekilde eklenir.
5-Hazırlanan tuzlu balıklar serin bir yerde muhafaza edilir.
Kızartma İşlemi:
1-Kızartmadan önce balıklar, birkaç saat boyunca suda bekletilir.
2-Sudan alınan balıklar süzgeçte iyice süzülerek suyu alınır.
3-Kâğıt havlu arasında kurulan balıklar, kor ateşte veya elektrikli ızgarada kızartılır.
4-Yanında ayran aşı veya bulgur pilavı ile servis edilir.
Afiyet olsun!