Bakanlık, sosyal medya hesapları üzerinden dijital vergi levhası bilgilerini paylaşarak vergi yükümlülükleri ile ilgili haberler yapıldığını belirtti. Bu çerçevede, vergi denetimlerinin artarak devam edeceği açıklandı. Sürekli zarar beyan eden ve beyanı riskli görülen 735 mükellef nezdinde de incelemeler sürdürülmektedir. Vergi Denetim Kurulu'nun yıllık faaliyet raporunda mükellef büyüklüklerine göre istatistiklerin paylaşılacağı da vurgulandı.

Yeni Vergi Paketi ve Amaçları

Eylül 2023'te duyurulan Orta Vadeli Program'da, vergide adaletin güçlendirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması hedeflenmişti. Bu doğrultuda, "az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması" ilkesini benimseyen vergi paketi TBMM'de kabul edildi. Paket, vergi cezalarının artırılmasını, bazı istisna ve indirimlerin kaldırılmasını ve kayıt dışı ekonomi ile daha güçlü mücadeleyi öngörmektedir. Ayrıca, istisnalar nedeniyle ödenecek vergisi çıkmayan mükellefler için yurt içi asgari kurumlar vergisi getirilmektedir. Bu düzenlemeyle, indirimler düşülmeden önceki kurum kazançları üzerinden yüzde 10 oranında asgari vergi ödenecektir.

Mehmet Simsek Ncgi Cover.jpg

Vergi Cezaları ve Denetimler

Vergi denetimlerinin aralıksız devam ettiği belirtilen açıklamada, vergi kanunlarına uymayan mükellefler hakkında tüm yasal işlemlerin istisnasız uygulanacağı vurgulandı. Vergi cezalarının artırılmasına yönelik hükümler de yeni kabul edilen kanunda yer almaktadır. Vergi mahremiyeti nedeniyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı mükellef bazında detaylı bilgi paylaşamamaktadır. Ancak haberlere konu olan mükellefler, kendileriyle ilgili açıklama yapabilirler. Vergide adalet ve etkinlik, ekonomik politikaların ana unsuru olarak belirlenmiştir.

Eskişehir'de toplu ulaşıma zam geldi! Eskişehir'de toplu ulaşıma zam geldi!

Vergi Denetimlerinin Önemi

Vergi denetimleri, vergi adaletinin sağlanması ve kayıt dışı ekonominin önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Vergi Denetim Kurulu'nun risk analiz sistemi sayesinde, mükelleflerin beyanlarının doğruluğu araştırılmakta ve tespit edilmektedir. Bu sayede, vergi kayıplarının önüne geçilmekte ve devletin vergi gelirleri artırılmaktadır. Sürekli zarar beyan eden mükelleflerin de yakından izlenmesi, vergi kaçağının önlenmesi adına kritik bir rol oynamaktadır.

Yeni Vergi Paketi ile Hedeflenen Değişiklikler

Yeni vergi paketi ile hedeflenen değişiklikler, vergi adaletinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadeleyi amaçlamaktadır. Vergi cezalarının artırılması, vergi kaçakçılığına karşı caydırıcı bir etki yaratacaktır. Ayrıca, bazı istisna ve indirimlerin kaldırılması, vergi sisteminin daha adil ve şeffaf hale gelmesini sağlayacaktır. Yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması ile de, vergi yükümlülüklerinden kaçınma girişimlerinin önüne geçilecektir.

Muhabir: İsmail Yiğit