Tarihi yapı, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılması açısından büyük bir öneme sahiptir.

Mekansal düzen

Müzenin mekânsal düzeni, zemin kat ve giriş kat olmak üzere iki katı içermektedir. En üst kat, resmi kutlamalar ve sergiler için ayrılmıştır. Müzede işlenen konular, alan genişliği ve pano boyutlarına göre kronolojik bir sıra içinde düzenlenmiş; duvar panolarının yanı sıra kentsel bilgileri desteklemek adına monitörler ve kiosklar da kullanılmıştır. Müze içerisinde LCD ekranlarda gösterilecek prodüksiyonlar belirli konulara odaklanmıştır.

Eskişehir'de hayvanat bahçesine yeni üyeler! Eskişehir'de hayvanat bahçesine yeni üyeler!

Müze, 8 bin yıl öncesinden başlayarak Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet Dönemi'ne kadar uzanan tarihsel süreçleri, bugünkü Yalova'yı bilgi, belge ve fotoğraflarla anlatmaktadır. Konular arasında yerel yönetim, kardeş şehirler, nüfus, eğitim, spor, sanayi, tarım, coğrafi yapı, ilçeler, turizm ve sosyal yaşam bulunmaktadır. "Kentin Kaderini Değiştiren Önder" ve "Yalova Benim Kentimdir" başlıklı panolarda Atatürk'e geniş bir yer ayrılmıştır.

Belgeler ve eserler

Hareketli teşhir standlarında, bağış yoluyla toplanan etnografik eserler ve belgeler sergilenmiştir. Alan içerisinde, kentteki çiçekçilik, dokumacılık ve kaplıca kültürü gibi konular dekorlarla canlandırılmıştır. Yalova Kent Müzesi, sadece kent sakinleri için bir buluşma noktası olmakla kalmayıp aynı zamanda kentin tarihine dair ortak bir kültürel üretim merkezi olarak şehrin yaşam kalitesine katkıda bulunmaktadır.

Tarihi bilinç

Kentlilik ve tarih bilincini geliştirmeyi, yaygınlaştırmayı ve aidiyet duygusunu güçlendirerek sosyal dayanışmayı artırmayı amaçlayan Kent Müzesi, Yalova'yı ziyaret eden yerli ve yabancı gezginlere şehri sürekli ve bütünlük içinde tanıma fırsatı sunmaktadır.

Editör: Sakarya Gazetesi