8 Mart'ın önemine vurgu yapan Dr. Ayşe Aydan Barut, "8 Mart; 1857 yılında ABD’nin New York kentinde dokuma fabrikasında çalışan kadın işçilerin eşit işe eşit ücret talebi ile greve gitmesi ve 129 kadının hayatını kaybetmesi ile başlayan ve günümüze kadar gelen hak arama mücadelesinin odak noktasıdır.Ülkemizde ve dünyanın çeşitli coğrafyalarında kadınlar eşitlik, özgürlük ve insanca yaşam için mücadele ediyorlar ve bu koşulları sağlayıncaya kadar da devam edecekler, hep birlikte devam edeceğiz" dedi.

Barut ayrıca, "Yaşanan ekonomik koşullar, pek çok sektörde kadınların istihdamını güçleştiriyor, sendikasız ve güvencesiz işlerde çalışmak ve buna mecbur bırakılmak neredeyse sıradanlaşıyor. Öte yandan iş verenin iki dudağı arasında var olmaya, ayakta kalmaya çalışmak kadınların kaderi haline geliyor, tercih yapmaya zorlanıyor. Üretimden ve çalışma yaşamından kendi iradeleri dışında uzaklaşan kadınlar, ev içinde kalarak ücretsiz ve görünmeyen emekleri adeta sömürülerek, görünmez oluyorlar"

Güçlü politikalar

"Pek çok kadın eşitlik yoksa şiddet  var gerçeğini, ev içinde olduğu gibi iş yerlerinde taciz, tecavüz ve mobbing  ile biliyor ve yaşamakta. Her gün, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayeti haberlerini duyuyor ve görüyoruz. Bu şiddet ve vahşetin sona ermesinin evde, sokakta, işyerinde eşitlikçi ve kadınları güçlendirecek politikaların oluşturulması, yasaların etkin kullanılarak faillerin cezalandırılması ile sağlanabileceğine inanıyoruz"

"Anayasa ve Medeni Kanun’da yer alan haklarımızın yapılacak sözde düzenlemelerle elimizden alınmasına karşı mücadelemiz devam edecek. 6284 sayılı Kanun'dan, miras, boşanmalarda mal paylaşımı ve nafaka hakkımızı düzenleyen Medeni Kanun’dan vazgeçmeyecek, kadınları daha da yoksullaştıracak, kaderlerine razı olmalarına zorlayacak değişikliklere karşı duracağız."

Hem erkek hem kadın

"Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi: "Bizim toplumumuz için ilim ve fen lazım ise, bunları aynı derecede hem erkek hem de kadınlarımızın iktisap etmesi lazımdır." 
Bu ülkenin eşit yurttaşları olarak; eşitlikçi, ayırımcılığın karşısında, kadın sorunlarına duyarlı, çözüm odaklı, doğaya saygılı, demokrasiye inanan, laikliği savunan yerel yönetimler istiyor, karar verme mekanizmalarında ise daha fazla kadının olması gerektiğini savunuyor ve talep ediyoruz! TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Kadın Çalışma Grubu olarak diyoruz ki; Yaşamlarımız ve haklarımız için "EŞİTLİK" olmazsa olmazımızdır!" ifadelerini kullandı.
 

Kaynak: Haber Merkezi