Bugun...
SON DAKİKA


Rüştü Bozkurt

facebook-paylas
Tarımsal ürün kayıplarının önemi artıyor
Tarih: 26-04-2021 19:28:00 Güncelleme: 26-04-2021 19:28:00


Almanya’dan  yayın yapan  “dwelle.d” 1 Nisan 2021  günü, sıcak havalar ve kuraklık  nedeniyle  tarımsal üretimde  ürün kayıplarının  son yıllarda üç  katı arttığı haberini verdi. Çevresel Araştırmalar Mektupları adlı bilimsel dergide yayınlanan bir araştırmanın bulguları paylaşıldı.

Dergi, gıda sistemlerinin iklim değişikliklerine karşı duyarlılıklarını ele alıyordu. Avrupa’da  yaşanan aşırı  sıcaklık ve kuraklık nedeniyle  ürün  kayıpları  ürkütücüydü. İngiltere’yi de kapsayan 27 Ülkede 1961-2018 arasında incelenen tarımsal üretim verilerine göre kuraklık, sıcak dalgaları, sel ve kutup soğukları gibi aşırı  hava  hareketleri ve iklim değişiklikleri tehlikeli  boyutlara  ulaşmıştı.

Habere göre 1961’de  yüzde 2,2 olan  tarımsal ürün kayıpları 1993’lerde  yüzde 7,3’lere çıktı.

Avrupa’da  üretim  verimleri  yüzde 150  arttığına  vurgu yapılan haberde, AB Ülkeleri  ekili alanlarının yüzde  65’ini  oluşturan, ağırlıklı  olarak hayvan yemi olarak kullanılan  tahıllar değişikliklerden ciddi biçimde etkileniyordu. Bir verim artırılırken, öte yandan kayıplar da ciddi boyutlara  ulaşıyordu.

Dünya  genelinde  tehlike  çanları  çalıyor da  bizde durum  farklı mı?

Birkaç yıl önce   Konya’da   kalkınma konularından sorumlu  bir kurumun yetkilileriyle  Karaman’a gittim. Yirmiyi  aşkın  elma üreticisiyle  konuşarak, üretici  sorunlarının neler olduğunu anlamaya çalıştım.

Karaman’ da  bin 200’ün üzerinde  elma  bahçesi  olduğunu  söylediler.  Elma  bahçelerinin en büyüğü bin  dönümün  biraz üzerindeydi; çoğunluğu  küçük bahçelerden  oluşuyordu.

Sorunlar üzerinde konuşurken bir üretici, “Hasat kayıplarımız yüzde 30’u buluyor” dedi.

Önce  dil sürçmesi  olduğunu düşündüm… Sonra  verilen  bilgilerin üzerine gittim. Katılımcıların büyük çoğunluğu  ürünün neredeyse  üçte birinin  hasat kaybı olduğu  saptamasına  katılıyordu.

Elma üreticisi  “hasat işçisi”  bulmakta zorlanıyordu; bilinçli hasat yapacak  işçiyi bulmak ise  nereyse  imkansızdı. Elma  haşatına özen gösterilmemesi  kayıpları  artırıyordu.

İngiltere’de  önde gelen düşünce  kuruluşu  Chatham House’nin   gıda sistemlerini irdeleyen  raporu  ülkemizde de  yayınlandı. Tarımsal üretimle ilgili üç kaldıraç  öneriliyor: Beslenme biçimimizi  değiştirmek, biyolojik çeşitliliği koruyacak arazilerin ayrılması ve çiftçilik  uygulamalarında  değişiklik  yapılması.

Kısa  mesajlarla yetinen  kitlelerin  gündeminde  ürün kayıpları ve üretimin yeniden tasarlanması yok ama, düşünce kuruluşları, üniversiteler ve enstitüler  bu konuları alabildiğine  derinliğine sorguluyor. Biz ise  olup bitenleri  “tercüme kültürü”  çerçevesinde   yazabiliyoruz.

Eskişehir’deki  tarımsal üretimi   merkezi  yönetim birimleri, yerel yönetimler, üniversiteler ve  sorumluluk hisseden  herkes  işbirliği  yaparak  sorgulamalı .Salgın sonrasının bir numaralı  sorunu iklim değişikliği, iki numaralısı da  gıda güvenliği… Düşünmek, projelendirmek ve  uygulayarak  test etmek zorundayız.





YAZARIN DİĞER YAZILARI

TÜRKİYE ERKEN SEÇİME GİTMELİ Mİ?


GAZETEMİZ

YAZARLAR
nöbetçi eczaneler
HABER ARŞİVİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter
YUKARI