Nereden bakarsak bakalım, her şeyin çok hızlı değişmesi çağımızın temel bir özelliği. Bu temel özelliği dikkate alarak, bireyin, toplulukların ve toplumların gelişmesini sağlayacak “uyum sorununu” tartışmaktan uzak duramayız. 
    Eğer insanı diğer canlılardan farklılaştıran özelliklerinden biri  geleceği öngörmesi, geleceği yönetmek için tedbir alması ise, değişmelerin yaratacağı yeni dünya düzeni ve onun içinde nasıl konumlanacağımız hepimizin gündeminde önemle yer almalı.
    Üretim süreçlerini belirleyen teknolojiler doğrusal değil katlanarak değişiyor.
    Üretim süreçlerinin değişmesi, süreçlerde yer alacak “insanın” da  “teknik ve sosyal becerilerini” farklılaştırıyor.
    OSB’ler kaynaklarımızı daha etkin, daha verimli değerlendirmenin  “temel araçlarından” biri. Biz, OSB gibi üretimin merkezlerini oluşturan araçlarla ilgili  öngörülerde bulunmaz, olası gelişmelere göre senaryolar geliştirmez, gelişmeleri izleyerek “alternatif tepkileri” sorgulamazsak işimizi tam ve doğru yapmamış oluruz.

Finansman üzerine düşünmeliyiz
Yeni nesil OSB’lerin bugünkü  karma  ya da ihtisas OSB’lerinden farklı bir kavrayış ve yönetim anlayışı gerektirdiğini  söylemek bile fazla. Yeni nesil OSB’ler  yeni sayısal sonuçlar, yeni görsel ikna ve yeni  kavram ve terimlerle anlatma gerektiriyor.
    Eskişehir  OSB ‘ler konusunda öncü  kentlerden biri… Eskişehir’de  OSB  deneyim ve birikimini etkin değerlendirerek  yeni nesil OSB’lerin yönetiminde de öncülük rolünü oynayabiliriz.
    OSB’lerde  dinamik envanter, dinamik durum değerlendirmesi, gelişmenin yönünü ve hızını belirleme  konusunda  “net bilgi ve etkin koordinasyon” konusunu daha önce  tartıştık. Tartışmamız gereken “vazgeçilmez konulardan biri  de finansman”.
    Finansman dendiğinde OSB’lerin altyapılarını oluşturma ve işler hale getirmeyle sınırlı düşünmemeliyiz. OSB’lerde  yatırım yapan firma ölçeğinde de finansmana erişilebilirlik kadar finansman araçlarının çeşitliliği  üzerine de kafa yormalıyız.
    Yeni nesil OSB’lerin  yapıları ve işlevleri farklı olacağına göre, işlevleri yerine getirmenin temel aracı olan finansmana erişilebilirlik ve yönetimi de farklılaşacaktır.
    Burada uyarmak isteğimiz husus şutudur: Dünya genelindeki gelişmeler izlenerek, eğilimleri baskın hale gelmeden değerlendiren bir adım öne geçektir
    Aklımız, bilgilerimiz, deneylerimiz ve deneyimlerimiz ne ise onlarla  yeni nesil OSB’lerde finansmana erişilebilme sorunlarını da sorgulamalıyız. Gelişmelerle ilgili “farkındalık düzeyimizi” yükseltmeliyiz.  Bugünü yönetirken, yarını ihmal etme tuzaklarına yakalanmamalıyız.

Karmaşayı kavrayışa taşımak

Karmaşanın arttığı, belirsizlerin çoğaldığı bir zaman kesitinde olduğumuzdan kimsenin kuşkusu yok. Akıl sorun çözmek için varsa, geçmişin alışkanlıkların hızla uzaklaşan, yeni durumu değerlendiren, uyumu hızlandıran yol arayışında olmalıyız.
    Dünyanın en kolay işi  kendimizi kandırmaktır… Sağlam gerekçeler , belgelere dayalı kanıtlar üretmeden  bahane üretirsek  treni bir kere daha kaçırırız… Treni kaçırmak kendi refahımızdan uzaklaşmaktır. O nedenle,  ulaştığımız  bilgilerle  yeni nesil OSB’leri  sorgulamayı gündemimizde canlı ve diri tutmalıyız.