Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı, trafikteki araçlardan elde edilen vergi gelirlerini daha etkin toplamak amacıyla yeni bir düzenlemeyi devreye alıyor. Bu kapsamda, araçların yakıt alırken plakalarını otomatik olarak Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz’a işleyecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) devreye giriyor.

Taşıt Tanıma Birimi (TTB) Nasıl Çalışır?

Taşıt Tanıma Birimi (TTB), araçların yakıt depolarına monte edilen elektronik bir etikettir. Bu etiket, akaryakıt istasyonlarında yer alan Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) tarafından okunarak araç plakasını otomatik olarak tanır. Böylece, yakıt alımı sırasında plaka kaydı yapma işlemi otomatik hale gelir.

yagmurda-arac-kullanmanin-puf-noktalari

TTB Zorunlu Olcak mı?

UTTS, medyada yer alan bazı haberlerdeki asılsız iddialarda belirtildiğinin aksine herkes için zorunlu olmayacak, sadece akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükellefleri için zorunlu olacak.  Vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşların, işte kullandıkları işletmeye ait veya kiralama yoluyla edindikleri taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB)’ni 31 Aralık 2024 tarihine kadar taktırması zorunlu. Öte yandan, UTTS mükellefleri, akaryakıt harcamalarını vergi indirimine konu edebilmek için akaryakıt alışverişlerinin  UTTS kapsamında düzenlendiğini gösteren bilgiyi ihtiva edecek şekilde düzenlenen satış fişini beyan etmek zorunda olacaklar. Aktarılan bilgilere göre trafiğe kayıtlı 29 milyon araçtan 8 milyon aracı ilgilendiriyor.
 

Hangi araçlar için zorunlu olacak?

 Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflere ise en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatlarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) takılması zorunluluğu getirildi.UTTS yükümlüsü olmayan bireysel taşıt sahipleri gönüllü olarak UTTS’ye kaydolarak hizmet alabileceği belirtildi.
 

Yurtta hava durumu Yurtta hava durumu

TTB’nin Avantajları Nelerdir?

Otomatik Plaka Kaydı: Yakıt alımı sırasında plaka bilgileri otomatik olarak kaydedilir.
Hatalı Fatura Engelleme: Manuel plaka kaydından kaynaklanan hatalı fatura uygulamaları engellenir.
Vergi Kaybını Önleme: Vergi kayıplarını minimize eder.

Usulsüz faturanın önüne geçilecek

Akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımının önüne geçmek ve vergi kaybını engellemek için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından geliştirilen yerli ve milli bir sistem olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin (UTTS) tüm altyapı çalışmaları devam ediyor. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükellefi  kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak UTTS, akaryakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak tanıyarak fiş ve faturalarda bu plaka bilgisinin yer almasını sağlayacak. Bu sayede araç plakalarının sisteme elle girilmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulaması son bulacak.

Muhabir: İsmail Yiğit