Yollarda teknoloji kullanılarak hayatı kolaylaştıracak bu yeni sistemin ayrıntıları açıklandı. Akıllı ulaşım sistemleri (AUS), yollarda güvenliği ve sürüş konforunu artırmayı hedefliyor.

Yeni Sistem 2026'da Tamamlanacak

Uraloğlu, akıllı ulaşım sistemlerinin 26 Kasım 2026 tarihinde tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti. Bu sistemle birlikte yerli ve milli uydu haberleşme teknolojileri yollarda kullanılacak ve sürücüler için büyük bir yenilik sunulacak.

yol

İlk Uygulama Ankara, İstanbul ve Antalya'da

Yeni sistemin pilot uygulaması için Ankara, İstanbul ve Antalya seçildi. Bu şehirlerde akıllı yol sistemi, kazalar, duran araçlar, gizli buzlanmalar, yapım ve bakım çalışmaları gibi durumları sürücülere anlık olarak bildirecek. Böylece yollarda meydana gelen olumsuz durumlar hızlı bir şekilde tespit edilerek sürücüler bilgilendirilecek.

Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi Yazılım Platformu

Uraloğlu, "Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu ile yeni nesil iletişim teknolojileri ve protokolleri kullanılarak haberleşme ve uyarı senaryolarının gerçekleştirileceği 30 kilometrelik kesimde pilot sahada bir proje başlattık" dedi. Bu projeyle birlikte yolda meydana gelen kazalar, duran araçlar, gizli buzlanmalar, yola düşen nesneler, yol yapım ve bakım çalışmaları, şerit veya yol kapama gibi durumlar tespit edilerek anlık bilgilendirme sağlanacak.

Masterchef Nigar Akyıldız kimdir? Masterchef Nigar Akyıldız kimdir?

Akıllı Yol Sisteminin Özellikleri

Yeni sistem kapsamında yollara akıllı sinyalizasyon, kamera, yol sensörleri, görüntü işleme, olay algılama, değişken mesaj ve trafik işaretleri, meteorolojik bilgi gibi akıllı ulaşım sistemleri kurulacak. Ayrıca fiber ve enerji altyapı kurulumları da gerçekleştirilecek. Bu sayede sürüş güvenliği ve konforu önemli ölçüde artırılacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun duyurduğu bu yenilik, Türkiye'de akıllı ulaşım sistemleri alanında bir ilk olma özelliği taşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi