Çok Uluslular da Vergi Ödeyecek:

Paketin en önemli maddelerinden biri, çok uluslu şirketlere asgari kurumlar vergisi (küresel asgari kurumlar vergisi) getirilmesi. Yıllık konsolide hasılatı 750 milyon euroyu aşan bu şirketler, düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şubeleri için de en az %15 kurumlar vergisi ödeyecek. Bu sayede 40 milyar lira ek gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Asgari Kurumlar Vergisi ile Kayıtdışı Mücadele:

Kurumlar vergisi mükelleflerinin yarısının zarar beyan etmesine veya düşük ciroya rağmen yüksek kazanç göstermesine karşı da önlem alınıyor. Hibrit bir model ile beyan edilen kazanç, hasılat ve ödeme gücü ile karşılaştırılacak. Kazançtan düşük olan beyanlar geçerli sayılmayacak ve mükellefler asgari kurumlar vergisi ödeyecek. Bu sayede 90 milyar lira ek vergi geliri sağlanması öngörülüyor.

Asgari Gelir Vergisi de Yolda:

Ticari, zirai ve serbest meslek kazançları için de asgari gelir vergisi uygulaması geliyor. Gelir vergisi mükelleflerinin beyan ettiği kazanç ile gelir ve kazanç bildirimlerindeki getirileri arasında tutarlılık sağlanması amaçlanıyor. Bu sayede vergi adaleti sağlanacak ve kayıtdışı ile mücadeleye katkı sağlanacak.

Serbest Meslek Erbabi Kimdir

Serbest Meslek Kazançlarına Asgari Kazanç Sınırı Geliyor:

Serbest meslek kazancı elde edenlerin beyan edecekleri kazanç, brüt asgari ücretin yıllık tutarının altında olamayacak.Hasılat üzerinden ödenen asgari vergi farkı, izleyen 5 yıl boyunca mahsup edilebilecek.Yeni işe başlayanlar 3 yıl boyunca asgari vergiden muaf olacak.Bu uygulamanın 2025 yılı için 90 milyar TL ilave gelir etkisi yaratması öngörülüyor.

YİD ve KÖİ Projelerinde Vergi Artışı:

Yap-işlet-devret (YİD) ve kamu-özel işbirliği (KÖİ) projelerinden elde edilen kazançlara kurumlar vergisi oranı %30'a yükseliyor.Bu artışın 44 mükellefi etkilemesi ve 557 milyon TL kurumlar vergisi artışı sağlaması bekleniyor.

İkinci el otomobil satışlarında yeni dönem başladı! İkinci el otomobil satışlarında yeni dönem başladı!

Borsakripto

Kripto Paralar Vergileniyor:

Kripto varlıklara iki farklı vergilendirme formülü öneriliyor: işlem vergisi ve gelir vergisi.İşlem vergisi alım-satımlardan on binde 3 oranında, gelir vergisi ise elde edilen kardan alınacak.İşlem vergisi ile yıllık 3,7 milyar TL gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Yurt Dışına Çıkış Harcı 10 Kat Artıyor:

150 TL olan yurt dışına çıkış harcı 1500 TL'ye yükseliyor.Harcın her yıl enflasyona göre artacak olması da cabası.Bu artıştan 2024 yılında 12,6 milyar TL gelir elde edilmesi bekleniyor.

Engelli Araç Alımında Vergi Muafiyeti Süresi Uzuyor:

Engellilik derecesi %90 veya daha fazla olanlar, 5 yılda bir olmak üzere ÖTV'den muaf şekilde araç alabilecek.Bu muafiyet süresinin 10 yıla çıkarılması planlanıyor.Engellilerin vefatı halinde vergi muafiyetinin mirasçılara devredilmesi de gündemde.

00119 Moto Kurye

Moto Kuryeler de Vergi Kapsamına Alınıyor:

125 binden fazla moto kuryenin kazançları üzerinden %15 tevkifat yapılacak.Kuryelerin beyanname verme zorunluluğu da olacak.
Bu düzenlemeden 4 milyar TL gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Serbestmeslekmakbuzunedirnasilduzenlendirsmmvergioraninedir 1663574117

Serbest Meslek Kazançlarında Yoklama Artıyor:

Serbest meslek ve ticaret ile uğraşanların hasılatları, ayda en az 3, yılda en az 12 kez yoklama ile takip edilecek.Yoklamada tespit edilen hasılat ile beyan edilen hasılat arasında fark olması halinde mükellefler izaha davet edilecek.

Kaynak: Haber Merkezi