İşte İzmir tarzı zeytinyağlı enginar yemeği tarifi:
Malzemeler:
1- 4 adet enginar
2- 1 büyük soğan
3- 2 limon suyu
4- 2 su bardağı sıcak su
5- 1/2 su bardağı zeytinyağı
6- 1 çay bardağı taze dökme zeytinyağı
7- 2 diş sarımsak
8- Tuz
9- Şeker
10-Karabiber
11- Taze nane veya dereotu (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Enginarları hazırlamak için önce enginarların saplarını kesin ve dıştaki sert yaprakları çıkarın. Dikkatlice bıçakla enginarların uçlarını kesin ve limonlu suya batırın ki kararmasınlar.
Soğanı ince ince doğrayın ve bir tencerede zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun.
Sarımsakları soyun ve ince doğrayın, soğanların üzerine ekleyin, biraz daha kavurun.
Enginarları süzün ve tencereye ekleyin. Enginarları kararmamak için limonlu suyun içinden çıkartın ve hemen tencereye koyun.Enginarları kavurduktan sonra tuz, şeker ve karabiber ekleyin. İsteğe bağlı olarak taze nane veya dereotu da ekleyebilirsiniz.
Sıcak suyu tencereye ekleyin ve tencerenin kapağını kapatın.Enginarlar yumuşayana kadar kısık ateşte yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Enginarlar yumuşadığında yemeğiniz hazır demektir. Yemeği ocaktan alın ve oda sıcaklığına gelinceye kadar soğumaya bırakın.Soğuyan zeytinyağlı enginar yemeğini servis tabağına alın. Üzerine taze dökme zeytinyağı gezdirin.
Yemeği servis ederken limon dilimleri ile süsleyebilirsiniz. Sıcak veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
İzmir'in geleneksel zeytinyağlı enginar yemeği bu şekildedir. Afiyet olsun!