Eskişehir'de hayvanat bahçesine yeni üyeler! Eskişehir'de hayvanat bahçesine yeni üyeler!

Tios, Tieion, Tianon, Tium gibi farklı adlarla bilinen bu antik kent, Bithynia ile Paphlagonia bölgelerinin kesişim noktasında konumlanmıştır. Bugün, Zonguldak Çaycuma İlçesi, Filyos Beldesi olarak bilinen yerde bulunan Tios/Tieion Antik Kenti, M.Ö. VII. yüzyılın ikinci yarısında, bir Miletos kolonisi olarak, Tios adlı bir rahip tarafından kurulduğuna inanılmaktadır.

Kent, Hellenistik Dönem boyunca Herakleia Tiranlığı ile Bithynia ve Pontus Krallıkları'na bağlı olarak varlığını sürdürmüş, M.Ö. 70'te Romalılar'ın egemenliğine geçmiş ve Bizans Dönemi'nde önemli bir dini merkez haline gelmiştir.

Tios Kenti'nin arkeolojik kazılarına 2006 yılında Trakya Üniversitesi (sonradan Karabük Üniversitesi) öğretim görevlisi Prof. Dr. Sümer Atasoy'un bilimsel başkanlığında başlanmış olup, halen Doç. Dr. Şahin Yıldırım’ın danışmanlığında Kdz. Ereğli Müzesi tarafından sürdürülmektedir. Hellenistik Döneme ait sur duvarları, Roma-Bizans dönemine ait yapı kalıntıları, Roma dönemi sikkeleri ve çanak-çömlek parçaları gibi buluntuların yanı sıra, 2009 yılında gerçekleştirilen kazılarda Arkaik döneme ait siyah ve kırmızı figürlü çanak çömlek parçaları ile Ortaçağ'a ait (M.S.1214'e tarihlenen) 30 farklı tipte sırlı çanak-çömlek parçaları da gün yüzüne çıkmıştır.

Tios Kenti kazılarından elde edilen bilgi ve belgeler, Karadeniz tarihi ve arkeolojisi açısından büyük bir öneme sahiptir. Tios, Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında ortaya çıkarılan ilk ve tek antik kent olma özelliğini taşımaktadır. Yapılan kazılar sonucunda, kentin yolları, meydanı, hamamı, dini yapıları, evleri, depoları, dükkânları ve mezarları gibi unsurlarıyla büyük bir antik kentin detaylı bir portresinin ortaya çıkacağı öngörülmektedir.

Editör: Sakarya Gazetesi