İlk bölümün konuğu ise Yeşiltepe Mahalle Muhtarı Meryem Kuş Açıkgöz. Muhtar Açıkgöz, gazetemiz muhabiri Melisa Ceritli’ye mahallelerinde yaşadıkları sorunları anlattı, taleplerini dile getirdi.

Göreve geldiği yıldan bu yana sulama kanalıyla mücadele ettiğini söyleyen Muhtar Açıkgöz, DSİ’nin 10 yıldır seslerini duymadığını dile getirdi. Her yıl sulama kanalında meydana gelen can kayıpları dolayısıyla canlarının yandığını belirten Açıkgöz, “Bütün sorumlu kurumlar nedense kör, sağır ve dilsizi oynuyor” dedi.

Yılmaz Hoca'yla dobra dobra Yılmaz Hoca'yla dobra dobra

ÖNCE SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?

-1964 yılında Akşehir’in Yılan Yusuf köyünde dünyaya gelmişim. 1966 yılından bu yana Eskişehir Tepebaşı İlçesi Yeşiltepe Mahallesinde ikamet ediyorum. Eğitimimi Eskişehir’de tamamlayıp 1982 yılında Millî Eğitim Müdürlüğünde memur olarak göreve başladım. 2004 yılı Temmuz ayında emekli oldum aynı yılın Aralık ayında özel bir sürücü kursunda direksiyon hocası olarak göreve başladım. 2014 yılında da direksiyon hocalığından mahalleme muhtar olarak göreve başladım. 

NEDEN MUHTAR OLMAK İSTEDİNİZ?

-Yaşadığım mahallemin genel dokusunu ve durumunu bildiğim için vatandaşlarımın yanında olmak onların sesini resmi kurumlara duyurmak, gücümüz çerçevesinde dertlerine derman olmak istedim ve bir nebzede olsa başardığıma inanıyorum.  

BU KAÇINCI DÖNEMİNİZ?

-Bu 3. Dönemimiz.

MAHALLENİZDE ORTALAMA KAÇ HANE VAR VE KAÇ KİŞİ YAŞIYOR?

-8600 hane var ortalama resmi 13 bin civarı gayri resmi 14 bini geçiyor.

MAHALLENİZİN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR? ÇÖZÜLMESİ İÇİN BELEDİYELERLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR MUSUNUZ?

-Mahallemizde 2 sorun var 1. DSİ ve SULAMA birliğine bağlı kanal, 10 yıldır ne sesimizi duydular ne acımızı paylaştılar. Her yıl can kaybı vermekten içimiz acıyor ve bütün sorumlu kurumlar nedense kör, sağır ve dilsizler. Kendi canları yansa bu kadar duyarsız kalırlar mı acaba? Diğer sorunumuz, imar sorunu Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç müjdesini verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ile birlikte Yeşiltepe Mahallesi imar sorununun çözümlendiğini. Yakinen takip ediyorum çünkü her anlamda birlikte istişare halindeyiz. 

MAHALLENİZDE MÜLTECİ VAR MI, SAYISINI BİLİYOR MUSUNUZ?

-Mahallemizde mülteci elbette var ve çok sayıda, yaklaşık 2500/ 3000 civarında mülteci olduğunu biliyorum.
ŞU ANDA ELİNİZDE BİR SİHİRLİ DEĞNEK OLSA MAHALLENİZDE NEYİ DEĞİŞTİRMEK İSTERDİNİZ?
-Şuan elimde bir sihirli değnek olsa mahallemi 20 yıl geriye ve götürürüm çünkü ne doğası bozulur ne de insanları, dostluk ilişkileri, çıkar ilişkileri bozulmazdı.

ÖZELLİKLE E-DEVLET ÇIKTIKTAN SONRA MUHTARLARA İHTİYAÇ KALMADIĞI SÖYLENİYOR. SİZ BU KONUDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

-Muhtarlık anlamında %90 yetkilerimiz elimizden alındı fakat biz mahalle halkının en kolay ve en rahat ulaşabildiği kurumuz.  Mahalle sıkıntıları bir yana biz muhtarlar, sosyal yardım kurumu olduk. Ev kiralarından tutun mutfak ihtiyacı, çocukların kırtasiye masrafı, elektrik ve doğalgaz faturaları, kışlık kömürleri,  çocukların bayramlıkları, üniversite öğrencilerine burs, MEB öğrencilerine burs bunları yaparken devlet kurumlarından destek almıyoruz. Sosyal çevremizle ve gönül dostlarımızla götürüyoruz. Bu yapılan yardımlar 3-5 kişiden bahsetmiyorum en az 150-200 aileden bahsediyorum aylık dağıtmış olduğumuz alışveriş kartlarını saymıyorum hiç dağıtmadığımızda en az 60 bin TL kart. Muhtarlık kalktığında bu insanlara kim dokunacak? Keşke kimse mağdur olmasa da bizlere de ihtiyaç olmasa.  Muhtarlıktan önce kapatılması gereken çok kurum varda susma hakkımı kullanıyorum. Sesimiz olduğunuz için teşekkür ediyorum.
 

Muhabir: Melisa Ceritli