SÖYLEŞİ: FERİT OKTAŞ
Eskişehir’in tescillenmiş yerel lezzetlerinden biride BALABAN Kebaptır. Nasıl ki Bursa’nın ünlü İskender kebabı yurt çapında tanınıyor ve biliniyorsa. Eskişehir’in Balaban Kebabı da kendine has lezzetiyle meşhurdur.
Eskişehir dışından gelen turistler ve ziyaretçiler, mutlaka Balaban Kebabını merak ederek bu lezzeti de tatmak isterler. Balaban kebabının bu şehirde 74 yıllık bir geçmişi var. 1938 yılında ABDÜSSELAM ve Kerim ustalar ilk kebapçı dükkanını Taşbaşı mevkiinde şimdiki Garanti bankası (Eskiden Osmanlı bankasıydı) karşısında Vardar İş merkezinin bulunduğu yerde hizmete açarlar.
Çocukluğumda ve gençliğimden gayet iyi hatırlarım. Tek katlı uzunlamasına olan küçük bir dükkandı. Öğle vakitlerinde dolup taşardı. Hatta dükkan önüne konmuş alçak masalarda müşteriler tabure sandalyelerde oturup kayık tabakta gelen kebabı zevkle yediklerini iyi biliyorum. Müşterileri genelde çevre esnafı ve banka çalışanları, memurlar olmak üzere her kesimden halkın uğradığı bir lezzet mekanıydı. Bu salaş mütevazi kebapçı dükkanı ünlü siyaset ve iş adamlarını, üst düzey bürokratlarını da çok ağırlamıştır.
Abdüsselam’ın meşhur Balaban Kebabını yemek için sabırsızlıkla bekleyen müdavim müşterileri, bazende ızgara başında ter içinde çalışan Kerim ustayı özellikle kızdırmak için takılırlardı. ’Nerde kaldı bizim kebaplar kerim usta….Beceremiyorsan bırak bu işi …
“ Beklemekten midemiz yapıştı’’ diye laf atarlardı.
Kerim Usta’da işi başından aşmış vaziyette laf atanlara okkalı küfürler savururdu. Ama bu sataşmalar da kimse darılmaz, gücenmezdi. Çünkü,yılların oluşturduğu samimi dostluklardan dolayı her türlü esprilere tahammül edilirdi bu sıcak ortamda. Abdüsselam kebapçısı, karın doyurmanın yanında hoş sohbetlerin yapıldığı sosyal mekandı aynı zaman da. Ne yazık ki Eskişehir’in çarşısındaki bu mütevazi esnaf kebapçısı 1989 yılında istimlak nedeniyle kapanmak zorunda kaldı.
-NECDET GENGEÇ YENİDEN HAYATA GEÇİRDİ-
Yeğenlerden Necdet GENGEÇ ,30 Yıldır Çalıştığı Abdüsselam Kebabçısını yeniden hayata geçirmek için 1990 ‘da kendi iş yerini açar. O günden bu güne Büyükşehir Belediyesi arkasındaki bir pasaj içinde “Abdüsselam Kebap Salonu “ adıyla kebap severlere hizmet vermektedir. Eskişehir’in lezzetlerine damga vurmuş Abdüsselam Kebapçısına uğramadan olmazdı. Ve lezzet turumuzun bu haftaki durağı olarak merhaba diyerek işletmeci Necdet Ustayı ziyaret ettik.
Abdüsselam Balaban Kebap 1938 yılında Kerim ve Abdüsselam ustalar kuruyor. 1960 senesinde çırak olarak işe başlayan Necdet Usta 1989 yılına kadar Abdüsselam usta ile çalışıp mesleğin inceliklerini öğreniyor. 1989 yılında o günlerin koşullarında dükkan kapanır. Abdüsselam ustanın çocuklarının bu işi devam etmeme isteği üzerine Abdüsselam usta Necdet GENGEÇ’ten Balaban Kebap mesleğini devam etmesini ister. 1990 yılında kendi iş yerini açan Necdet usta, bayrağı ustasından teslim alarak Balaban Kebap’ı aynı geleneksel Lezzetiyle müşterilerinin damak zevkine sunmayı sürdürüyor. Balaban Kebap Eskişehir’in bir lezzet markası olmuştur artık. Necdet ustanın oğlu Oğuz GENGEÇ’te babasının yanında yetişerek Balaban Kebabı yeni nesillere beğendirmede ve aktarmada yardımcı olup birlikte çalışmayı sürdürüyorlar.
NASIL GİDİLİR : Arifiye mh. Belediye Sk. NO:63/7 ESKİŞEHİR
“İş yeri: sabah 9’dan akşam 21.00’e kadar açık (yalnız Pazar günleri kapalı) Büyükşehir Belediye Arkasında TEL: 0.222.231.1444
FİYATLAR NASIL :
Yoğurtlu Köfte : 14 TL / Yoğurtlu şiş : 23 TL
Yoğurtlu karışık Balaban: 18 TL
Tamekli Şiş : 23 TL / Tamekli Karışık : 18 TL
GEZGİNİN YORUMU
Bu mekanın en ünlü kebabı “Yoğurtlu Karışık Balaban” olduğu için tercihimizi o yönde kullandık. Büyükçe bir kayık tabağa dilimlenmiş pideler kemik suyu ile ıslatılmış. Ayrıca inceltilmiş yoğurt ilave edildikten sonra ızgara, şiş ve köfteler dizilmiş. En son olarak salça sosu ile erimiş tereyağı katılarak önümüze gelen kebap gerçekten iştahımızı iyice kabartıyor. Sinirleri alınmış ve terbiye edilerek dinlendirilmiş etin yumuşaklığı damak zevkini şölene çeviriyor. Köftesi, orta yağlı kaburga kıymasına katılan dengeli baharatı ile köftenin leziz tadını da hissediyorsunuz damağınızda.
Kebabı sindirim olarak biraz ağır olsa da lezzeti için katlanıyorsunuz açıkçası.
Yenilen Balaban Kebap sonrası hazım için sodanızı için ve uzunca yürümeyi de ihmal etmeyin derim.
----------