Bir efsaneye göre; "Çukurova’dan Aladağ’ın Acıman Yaylası’na göç eden Yörükler Hasandede Gediği’ne gelip Aladağ Havzası’na baktıklarında havzanın bembeyaz olduğunu görmüşler. Daha sonra Karsantı’ya indiklerinde fark etmişler ki gördükleri beyazlık sis imiş. Demişler ki: 'Biz bu beyazlığı kar sandık, meğer pus imiş.’’ (Yerli halk hala sise "pus" demektedir.) İşte Karsantı ismi, yazları yaylak olarak kullanan Yörüklerin pusun kar sanmalarıyla ortaya çıkmıştır. Havzaya kışın uzaktan bakıldığında, hâlâ kar gibi bembeyaz sis tabakasını görmek mümkündür."

Aladağ'ın ormanları ve Adana şehrine ulaşan Seyhan Nehri, tarih boyunca önemini korumuştur. Büyük İskender, gemi yapımında kullanmak üzere Pos Ormanları'na gelerek "sedir" ağaçlarını kesmiş ve su yollarıyla Akdeniz'e indirmiştir. Yüzyıllar öncesinden Cumhuriyet Dönemi'ne kadar, Adana ve çevresinde Kizvatna Krallığı, Hititler, Kueliler, Asurlular, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Abbasiler, Ramazanoğulları ve Osmanlı Devleti gibi çeşitli uygarlıklar hâkimiyet kurmuştur. Bu dönemlere ait Aladağ ve çevresinde bulunan tarihi kalıntılar, kaleler, kilise harabeleri ve diğer izler, bölgede yüzyıllar öncesine dayanan zengin bir tarihî yaşantının varlığını göstermektedir.

Aladağ, Ramazanoğulları yönetimi altında 1516 yılında Osmanlı Devleti'ne bağlanmıştır. 1719 yılında ise Karsantıoğulları beyliği kurularak bölgede etkili olmuşlardır; bu hakimiyet 1865 yılına kadar sürmüştür. Daha sonra 1865'ten itibaren Karsantı Nahiye olarak Adana Vilayeti'ne bağlanmış ve böylece bugünkü ilçe merkezinin gelişimi başlamıştır. 1918 yılında, Çukurova'nın Fransız ve İngilizler tarafından işgaliyle bölge Fransız denetimine girmiştir. Ancak kısa bir süre sonra, 30 Mart 1920 tarihinde Milli kuvvetler tarafından kurtarılmış ve Milli Mücadele'nin merkezlerinden biri olmuştur. Cumhuriyet dönemiyle birlikte yol çalışmaları başlamış, 1929 yılında Karaisalı'ya bağlanarak nahiye olmuş ve Karaköy adını almıştır. 1973 yılında belediye teşkilatı kurularak Karsantı adını almış, ve 1987 yılında ise ilçe statüsüne kavuşmuştur."

Miras paylaşımında ve tapuda yeni dönem! Miras paylaşımında ve tapuda yeni dönem!

Aladağ ilk adı

"Aladağ, 1987 yılında ilçe merkezi haline gelene kadar bölgeye "Karsantı" adı verilmiştir. Karsantı, Çukurova'yı fetheden ilk Türkmen boyları tarafından yöreye verilen bir isimdir. Bu adın kökeniyle ilgili birçok efsane anlatılmaktadır.

Editör: Sakarya Gazetesi