Halk, milli kıyafetlerini giymiş seğmenlerle birlikte, "Vatanı ve Milleti düşmandan kurtarmak için hepimiz ölmeye hazırız" diyerek milli bir seferberlik ilan etti. O gün, Ankara Milli Mücadele'nin merkezi haline geldi. Mustafa Kemal'in meşruiyet kaynağı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi de Ankara'da toplandı ve yeni devletin yönetimini burada üstlendi. Düşman istilası Ankara'nın önlerinde durduruldu.

Eskişehir'de hava durumu tahmini raporu! Eskişehir'de hava durumu tahmini raporu!

Türk bağımsızlık hareketinin sembolü haline gelen Ankara'nın, yeni Türkiye'nin başkenti olması için İsmet Paşa ve 14 milletvekili, 9 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kanun teklifinde bulundular. Kanun teklifinde, "Antlaşma ile Boğazlar için kabul edilen hükümler, Yeni Türkiye'nin temel varlığını, ülkenin güç kaynaklarının gelişmesini, Anadolu'nun merkezinde kurulması gerekliliğini göstermektedir. Ülkenin güvenliği, Ankara'nın coğrafi ve stratejik konumu gerektiriyor" denildi.

13 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla Ankara, Türkiye'nin başkenti olarak kabul edildi. 20 Nisan 1924'te Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından benimsenen Anayasa'nın 2. maddesinde Türkiye devletinin başkentinin Ankara olduğu belirtildi.

Bu vesileyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Harbimizin tüm kahramanlarını rahmetle ve minnetle anıyoruz.

Editör: Sakarya Gazetesi