İlk olarak bodrum üzerine iki kat olarak kesme taştan inşa edilen bina, planlanan amacından farklı olarak I.TBMM binası olarak düzenlendi ve 18 Ekim 1924 tarihinde hizmete açıldı. Bu tarihten itibaren II. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ev sahipliği yaparak, Türk Siyasi tarihinde önemli bir role sahip oldu.

B sınıfı ehliyet sahiplerini bekleyen büyük değişiklikler! B sınıfı ehliyet sahiplerini bekleyen büyük değişiklikler!

Seçim dönemi

Genel Kurul Salonu, 1924-1960 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul Salonu olarak kullanıldı. Seçim dönemlerine göre milletvekili sayısı 610'a kadar çıkabilen salonda toplam 116 milletvekili koltuğu bulunmaktadır. Bu salon, Atatürk ilke ve devrimlerinin gerçekleştirildiği, çağdaş yasaların çıkarıldığı, önemli antlaşmaların imzalandığı ve çok partili sisteme geçişin sağlandığı önemli olaylara tanıklık etmiştir. Aynı zamanda, Mustafa Kemal Atatürk'ün 15 Ekim - 20 Ekim 1927 tarihleri arasında 6 gün süreyle 36 saat 33 dakika boyunca süren "Büyük Nutuk"unu bu salonda okuduğu yer olarak da bilinir.

Kişisel eşyalar

Girişin sağında bulunan odalarda ise Türkiye'nin ilk üç Cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk, Mustafa İsmet İnönü ve Mahmut Celal Bayar'ın kişisel eşyaları sergilenmektedir. Bu odalar, 36 yıl boyunca görev yapmış olan Cumhurbaşkanlarının tarihi izlerini taşıyan önemli noktalardır.

Mimari özellikler

Binanın mimari özellikleri, Selçuklu ve Osmanlı bezeme motiflerinin ahşap tavan süslemesi, kemerler, saçaklar ve çinileri ile dönemin mimarisini yansıtmaktadır. Yapının ön kısmı, onarımlar ve yenilemelerden sonra 30 Ekim 1981 tarihinde müze olarak ziyarete açılmıştır. Cumhuriyet Müzesi, Türkiye'nin siyasi tarihine tanıklık eden önemli bir yapı olup, ziyaretçilere ülkenin Cumhuriyet dönemine dair zengin bir tarih ve kültür deneyimi sunmaktadır.

Editör: Sakarya Gazetesi