Antalya şehir merkezinin kalbinde, Kalekapısı’nda yer alır ve şehrin sembollerinden biri olarak kabul edilir. Yüksekliği 38 metreye ulaşan bu minare, Antalya'daki ilk İslam eserlerinden biridir.
Antalya'nın Simgesi: Yivli Minare
Minarenin ana yapım malzemesi tuğla ve Horasan harcıdır. Yivli Minare adını, yivlerinden alır. Minareye kuzey tarafındaki küçük bir kapıdan girilir ve 90 basamaklı merdivenle zirveye çıkılır. Minarenin kaidesi, blok kesme taşlar üzerine inşa edilmiştir. Gövdesi ise tuğla ve turkuaz renkli çinilerle süslenmiştir. Minarenin kalın gövdesi dilimli ve sekiz adet yarım silindirik şekilde tasarlanmıştır. Bu yivler, minareye zarif bir görünüm kazandırır. Tabanın her yönünde, firuze ve lacivert renklere sahip çinilerle süslenmiş, ancak zamanla tahrip olmuş Allah ve Muhammed yazıları yer alır.
Yivli Minare'nin batısında yer alan Yivli Minare Camii ise Anadolu Türk Mimarisi'nde eşsiz bir form ile dikkat çeker. 1372 yılında Balaban Tavşi tarafından yaptırılan cami, yarım küre şeklindeki altı kubbesiyle bilinen çok kubbeli cami türünün en eski örneklerinden biridir. 1972 yılına kadar avlusu ile birlikte müze olarak kullanılan bu cami, Antalya'nın tarihine ışık tutar.
Antalya: Tarihi izler
Yivli Minare ve Yivli Minare Camii, bir zamanlar Selçuklu İmparatorluğu'nun ihtişamını yansıttığı bu bölgede bulunan çok sayıda eserin sadece birkaçıdır. Bu külliyede ayrıca Yivli Minare Hamamı, Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Selçuklu Medresesi, Mevlevihane, Zincirkıran Mehmed Bey Türbesi ve Nigar Hatun Türbesi gibi tarihi yapılar da yer almaktadır. Antalya'nın bu zengin mirası, tarih meraklıları ve kültürseverler için keşfedilmeyi bekleyen bir hazinedir.