Kayıtlı taşıt sayısı yılda yüzde 10,2 azaldı Kayıtlı taşıt sayısı yılda yüzde 10,2 azaldı

Özellikle son dönemde peş peşe gelen zamlarla beraber, araç sahipleri bu yeni düzenlemeyle daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak. Peki, yeni araç muayene ücretleri ne kadar olacak? İşte detaylar...

2025 Yılında Araç Muayene Ücretlerine Büyük Artış

TÜVTÜRK, her yıl yeniden değerleme oranına göre araç muayene ücretlerini belirliyor. 2025 yılı için yapılan tahminler, bu ücretlerde yüzde 45 oranında bir zam yapılacağını öngörüyor. Yeniden değerleme oranı, genel ekonomik göstergelere dayanarak hesaplanıyor ve her yılın sonuna doğru netleşiyor. Cumhurbaşkanı'na ise bu oran üzerinde yüzde 20 oranında artırma veya eksiltme yetkisi tanınıyor. Ancak bu yıl için herhangi bir değişiklik yapılmazsa, yüzde 45 oranındaki artış kesinleşmiş olacak.

Arac Muayenesi Kac Para Oldu Tuvturk 039 Ten Yeni Fiyat Listesi107

Araç Muayene Ücreti 2025'te Ne Kadar Olacak?

Vergi uzmanlarına göre, 2024 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 45 civarında olacak. Bu da demek oluyor ki, 2024 yılı sonunda 1.821 TL olan araç muayene ücreti, 2025 yılında yaklaşık olarak 2.641 TL'ye yükselecek. Yani araç sahipleri, neredeyse 1.000 TL daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak. Özellikle Eylül ve Ekim aylarında açıklanacak enflasyon verileri, bu zam oranının netleşmesine büyük katkı sağlayacak.

ÜFE Verileri Zam Oranını Netleştirecek

Araç muayene ücretlerinin belirlenmesinde Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) önemli bir rol oynuyor. Uzmanlar, önümüzdeki iki ay içerisinde Yİ-ÜFE’nin ortalama yüzde 3 oranında artmasını bekliyor. Bu artışla birlikte, 2024 yılı için yeniden değerleme oranının yüzde 45 seviyesine ulaşması muhtemel. Eğer bu oran Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa, araç muayene ücretleri 2025 yılı başından itibaren zamlı olarak uygulanacak.

TÜVTÜRK Ücret Artışı Araç Sahiplerini Nasıl Etkileyecek?

Bu zam, özellikle düşük gelirli araç sahiplerini olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. Zaten artan yakıt fiyatları, sigorta maliyetleri ve diğer bakım masrafları derken, araç sahipleri bir de yüksek muayene ücretleriyle karşı karşıya kalacak. Ayrıca, özellikle ticari araç sahipleri için bu zam daha büyük bir külfet anlamına geliyor. Araç muayene süresi dolan sürücüler, bu ücreti ödemeden yola çıkamayacakları için yeni fiyatlara uyum sağlamak zorunda kalacaklar.

Kaynak: Haber Merkezi