Küçük eserler salonunda, Akropol Tepe ve Pekmez Tepe höyüklerindeki Kalkolitik Dönem, erken, orta ve geç dönemleri kapsayan Bronz Çağı eserleri ile Afrodit Tapınağı çevresinden çıkarılan Lidya seramikleri, Arkaik, Klasik, Helenistik dönem eserleri, Roma, Bizans ve Erken İslami dönemlere ait eserler sergilenmektedir.

Zengin kültür

Müze, özellikle heykeltıraşlık eserleri açısından oldukça zengindir ve Afrodisiaslı heykeltıraşların beyaz, mavi-gri mermerlerden yaptığı eserleriyle dikkat çeker. Afrodisias heykelciliğinin farklı yönlerini temsil eden salonlar arasında İmparatorluk Salonu, Melpomene Salonu, Odeon Salonu, Camekanlı Teşhir Galerisi, Camekanlar, Penthesilia Salonu ve Afrodit Tapınağı'na adını veren Tanrıça Aphrodite Salonu bulunmaktadır. Ayrıca iç bahçe ve avluda kentte bulunan lahitler de sergilenmektedir.

Önemli koleksiyonlar

Müzenin en önemli koleksiyonlarından biri, MÖ 1. yüzyılda başlayıp MS 5. yüzyıl Erken Bizans dönemine kadar devam eden Afrodisias Heykeltıraşlık Okulu'nun ürettiği çok sayıdaki heykel ve kabartmalardan oluşmaktadır. Bu eserler arasında Zoilos Frizi, Melpomene (Trajedi ilham veren esin perisi) heykeli, çeşitli imparator heykelleri, Polykleitos’un Diskophoros adlı heykelinin MS 1. yüzyıl mermer kopyası, Akhilleus – Penthesileia grubu, bebek Dionysos ve Satyr heykelleri, çeşitli Nike heykelleri, Afrodisias Afrodit’inin kült heykeli, rahip ve rahibe heykelleri gibi önemli eserlere rastlamak mümkündür.

Kentin adı

Afrodisias Antik Kenti, kente adını veren Aphrodite kutsal alanı ve özgün Aphrodite kültü ile Akdeniz Havzası'nda geniş bir kültürel etki alanına sahiptir. Bu özellikleri nedeniyle, kent 2017 yılında Dünya Miras Listesi'ne antik mermer ocaklarıyla birlikte kaydedilmiştir, yaklaşık 2-3 kilometre kuzeydoğusunda bulunan bu özel alan.

Afrodisias'ın tarihi, Roma döneminde özellikle Aphrodite kültüyle tanındığı ve önemli bir heykelcilik okuluna ev sahipliği yaptığı bir antik kent olarak bilinir. Anıt yapıları günümüze iyi korunmuş olarak ulaşan bu kent, günümüz Türkiye'sinin en önemli arkeolojik alanlarından biridir.

Selçuklulardan günümüze uzanan lezzet! Selçuklulardan günümüze uzanan lezzet!

MÖ 5000'lere kadar uzanan prehistorik bir yerleşim üzerine MÖ 6. yüzyılda kurulan Afrodisias, başlangıçta küçük bir köydü. İlk Aphrodite tapınağı bu dönemde inşa edildi. MÖ 2. yüzyılda, ızgara planlı olarak yeniden düzenlenen kent, yaklaşık bir kilometrelik bir alana yayılmış ve 15000'e yakın nüfusa ev sahipliği yapmaktaydı.

MÖ 1. yüzyılda Roma imparatoru Augustus, Afrodisias'ı kişisel koruması altına aldı. Bu dönemde kazanılan antik kent, MS 3. yüzyılın sonlarına doğru Roma İmparatorluğu'nun Karia Eyaleti'nin başkenti oldu ve 4. yüzyılın ortalarında çevresi surlarla çevrildi. Ancak, 6. yüzyıldan itibaren eski önemini kaybeden kent, 12. yüzyılda tamamen terk edildi.

Müze nerede?

Afrodisias Müzesi, Aydın Karacasu ilçesinde Geyre Mahallesi'nde bulunmaktadır. Müze, Afrodisias Antik Kenti'nden çıkan zengin arkeolojik eserleri sergilemektedir.

Editör: Sakarya Gazetesi