Malzemeler:

1-250 gram tereyağı
2-3 su bardağı un
3-1 kg toz şeker
4-1 adet limon

Hazırlık

1-İlk adım, şekerin şurup haline getirilmesidir. Bir kilogram toz şeker ve 2 su bardağı su, kaynatılarak şurup kıvamına gelene kadar karıştırılır. Bu aşamada limon da sıkılarak eklenir, şeker karışımına hafif bir asidik tat kazandırılır.

Eskişehir'de hava durumu şaşırtıyor! Eskişehir'de hava durumu şaşırtıyor!

2-Şekerin hafif kırmızı renk almasıyla birlikte, bir kaşık kadar bu şekerli şuruptan soğuk su içine dökülür. Bu işlem, şekerin katı hale gelip gelmediğini kontrol etmek için yapılır. Eğer şekerli su katılaşırsa, helvanın ağdası hazır demektir.

3-Diğer yanda, geniş bir tepsi içinde 250 gram tereyağı eritilir. Üzerine 3 su bardağı un eklenir ve un, tereyağı ile kavrularak güzel bir renk alana kadar pişirilir. Ardından, bu karışım soğumaya bırakılır.

4-Soğuyan un-tereyağı karışımı beyaz bir renk alana kadar yoğrulur. Daha sonra, iki ucu birleştirilerek simit şekli verilir.

5-Tepsiye konulan soğuyan un içine simit şeklindeki karışım yerleştirilir. Üzerine tekrar kavrulmuş un dökülerek, 3-4 kişi tarafından kenarlara doğru çekilir. Bu işlemle helva halkası büyütülür.

6-Oluşan halka, ikiye katlanarak aynı işlem tekrarlanır. Katlar incelinceye kadar çekilir ve tel tel olan katlar kopartılarak servise hazır hale getirilir.

Afiyet olsun!

Editör: Sakarya Gazetesi