Bu lezzet, farklı Çerkes toplumlarında arasında değişik isimlerle anılsa da (örneğin mantaz, psıhalve gibi) yaygın olarak tüketilir. Ayrıca Anadolu'nun bazı kesimlerinde bu yemeğe "hinkal" ismi verilir.
Haluj (Çerkes Mantısı) Tarifi:
Malzemeler:
Hamur İçin:
2 kilo un
Su
Tuz
İç Harcı İçin:
1 kilo haşlanmış patates
4-5 adet büyük boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 baş sarımsak
2 su bardağı sıvı yağ
1 kase yoğurt
1 tutam reyhan
Tuz
Karabiber
Toz biber
Pul biber (isteğe göre)
Yapılışı:
İç Harcın Hazırlanması: Soğanlar yemeklik doğranıp sıvı yağda kavrulur. Reyhan, tuz ve diğer baharatlar eklenir. Haşlanmış ve ezilmiş patatesler eklenip iyice karıştırılır.
Hamurun Hazırlanması: Büyük bir kaba un, tuz ve yeteri kadar su eklenip, kulak memesinden biraz daha kalın bir hamur kıvamına getirilir. 4 adet hamur bezi hazırlanır ve 5 dakika dinlendirilir.
Dinlenen hamur bezleri, çok ince olmayacak şekilde açılır. Su bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesilir.
Her bir yuvarlak parçaya 2 çay kaşığı patatesli harç eklenip, örtülür.
Büyük ve derin bir tencereye su doldurulur ve kaynatılır. Biraz sıvı yağ ve tuz eklenir. Hazırlanan hamurlar bu suda 10-15 dakika pişirilir. Hamurların patlamaması için dikkatli olunmalıdır.
Ayrı bir tavada sıvı yağ ısıtılır ve rendelenmiş sarımsak eklenip kavurulur. Az miktarda toz biber eklenip renklendirilir.
Pişen hamurlar bir tepsiye alınır ve üzerine sarımsaklı yağ gezdirilir.
İsteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurt eklenerek servis yapılır.