SÖYLEŞİ: FERİT OKTAŞ

Bazen sıcak bir çay veya sahlep bazen çorba da olur. İçimizi ısıtmanın en ucuz ve besleyici yolu ise kış aylarının vazgeçilmezi çorba, baş tercihimizdir. Hem diyet yapanların kurtarıcısı hem de sindirim sistemimizin dostudur. Türk mutfağının çok çeşitli zengin çorbaları var. Ev tarhanası, ezogelini, mercimeklisi,sebzelisi,işkembelisi,paçalısı arabaşısı, sadece sayabildiklerimizden birkaçı.

Soğuk algınlığı etrafımı sarmış durumda. Sıcacık bir çorba hem içimizi ısıtsın hemde şifa olsun dedik ve ünlü çorbacı Kosovalı Şahin Usta’nın Bol Kepçe Lokantası’na rotamızı yönelttik. Eskişehirlilerin sabah çorbası içme alışkanlığı çok öncelere dayanır zaten. Sabah erken saatte her hamam çıkışı mutlaka çorbacıya uğranır ve paça veya işkembe içmek adetten olmuştur sanki...

Bol Kepçe lokantasının yeri merkeze çok yakın sayılmaz. Eski muttalip köprü kavşağının hemen yakınında. Gösterişden uzak mütevazi bir esnaf lokantası görünümdeki bu mekan özellikle çorbaları ile ünlenmiş. Ayrıca lezzetli sulu sebze ve et yemekleri de müşterileri tarafından çok beğeniliyor. Gurmelerce yapılan bir değerlendirme sonucunda Türkiye’nin en iyi on çorbacısı arasına da girmeyi başarmış. Şirden ,damar işkembesi ve kelle,ayak paçası çorbaları en çok tercih edilenler arasında. Lokanta sahibİ Şahin usta rumeli göçmeni bir esnaf. Zaten rumeli kökenli ahçıların,kendi yörelerine has çorba ve lezzetli yemekleri ve de tatlıları ile Türk mutfağına önemli katkıları olmuştur.

Kosovalı Bol Kepçe Lokantası’na merhaba diyerek ziyaretimizi yaptık. Şahin Usta’nın kendisini göremedik ama oğlu 2.Kuşak Tahsin Başak’la görüştük. Bol Kepçe Lokantası’nın 1978 kuruluş tarihinden bugüne gelişini ve başarı hikayesini dinledik.

KALİTELİ MALZEME VE ÖZEN BAŞARIYI GETİRİYOR

Oğul Tahsin Başak’la söyleşimizde,Bol Kepçe çorbacısının beğenilerek tercih edilmesini şöyle anlatıyor:

‘’Babam Şahin Usta,gençlik yıllarında başlamış ahçılık mesleğine. Daha sonra kendi iş yerini bugünkü yerimizde yine kendisi gibi rumeli göçmeni olan yakın arkadaşı Sadık Usta ile birlikte açmışlar. Yıl 1978… O dönemde bu muhit saman pazarı olarak anılıyormuş. Şehir merkezindeki çarşıdan uzak olmasına rağmen çorbaları ve yemekleri çok beğeniliyor. İnsanlar uzak demeden bu lezzetleri tatmak için geliyorlar. Artık Şahin Usta nın çorbaları gün geçtikçe ünleniyor. Aradan 37 yıl geçti. Aynı standart ve kaliteyi sürdürüyoruz. Ben ve Ağabeyim Yasin küçük yaştan beri babamızın iş yerinde çalışıp yardım ediyoruz. Bu yüzden yüksek tahsilimizi bitiremedik ve babamızın yolunda bu meslekte yürümeye devam ediyoruz.

Bol Kepçe Lokantası’nın ünlenmesini ve müşteri memnuniyetinin artmasını şöyle özetliyor Tahsin Başak:

"Öncelikle yemek malzemesini özenle seçerek alırız. Tüm çorbalarımız kemik suyundan yapılır. Ayak paça çorbasının kemik rahatsızlıklarına karşı iyileştirici özelliği zaten biliniyor. Uzmanlar özellikle kırık çıkık hastalarına öneriyorlar. Bizim için öncelikle müşteri memnuniyeti gelir. Memnun olanlar da dostlarına ısrarla çorbalarımızı tavsiye ediyorlar."

NASIL GİDİLİR

Gazi Yakup Satar Cad.(Eski Muttalip Caddesi) No:99/ESKİŞEHİR

Sabah 6:00 da açılıyor. Akşam 22:00 da kapanıyor.

Tel :3235613

FİYATLARI :

Kuzu paça : 8 TL /İşkembe 5 TL/Damar İşkembe: 8 TL

Mercimek:3,5 TL/Kelle Paça: 7 TL/Kuzu Arnavutciğeri : 9 TL

GEZGİNİN YORUMU :

Çorba olarak Ayak Paçayı seçtik. Sunuşunu ve lezetini çok beğendik. Üzerine ilave edilen yoğurt ve tereyağı çok yakışmış. Adeta lezzet şöleni idi. Adı üstünde porsiyonları da gerçekten bol kepçe. Doyuruculuğu ve ağızda bıraktığı tadı olarak tam not aldı bizden. İkinci yemek olarak Arnavut ciğerini de çok beğendik. Kuzu ciğerinin pişkinliği ve lezzeti çok başarılı. Lokum gibi yumuşak ve hoş bir tad bırakıyor damakta. Ayrıca tatlı olarak kaymaklı,cevizli kabak tatlısını ısrarla tavsiye ederim. Sadık usta ,kabağı pekmezle tatlandırarak ayrı bir lezzet katmış. Kabak tatlısı sevmeyenlerin dahi ön yargısını kırar da tiryakisi yapar. Yanında da doğal Kızılcık kompostosu mutlaka olsun. Pişman olmazsınız. Çorba severler bu lezzetleri kaçırmamalı.

Editör: ÜSTÜNER ÜNÜGÜR