Uzmanlar, bu yapı sistemlerinin deprem riskine karşı daha dayanıklı olduğuna dikkat çekerek, bu alanda daha fazla adım atılması gerektiğini belirtiyor.
Türkiye, Çelik Üretiminde Avrupa’nın Lideri
Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, Türkiye’nin dünyanın yedinci, Avrupa’nın ise en büyük çelik üreticisi olduğunu vurguluyor. Bu bağlamda, ülkede çelik yapı sistemlerinin yaygınlaşmasının mümkün olduğunu belirten Şimşek, çeliğin depreme dayanıklı ve sürdürülebilir bir malzeme olduğuna dikkat çekiyor.
Çelik Yapıların Depreme Karşı Avantajları
Çelik yapılar, geleneksel binalara göre 7 ila 10 kat daha hafif ve depreme karşı aynı oranda daha dayanıklı. Şimşek’e göre, çelik taşıyıcılı yapılar endüstriyel ortamlarda %100 denetimle üretildiği için insan hatalarından kaynaklanan riskler minimize ediliyor. Esneklik ve salınım kabiliyeti sayesinde, deprem sırasında şiddetli sarsıntılara karşı dayanıklılığı artıyor.
Hızlı İnşa ve Maliyet Avantajı
Geleneksel binalara kıyasla çelik yapılar en az %50 daha hızlı tamamlanıyor. Ayrıca, bu sistemle enerji verimli binalar inşa etmek mümkün. Kâğıt üzerinde çelik ve geleneksel yapıların maliyetleri benzer olsa da, zaman tasarrufu ve kazanılan ekstra alanlar nedeniyle çelik yapılar her zaman daha ekonomik bir seçenek sunuyor.