Eskişehir’de yaşayan Erhan İnan, Akçakaya Mahallesi'nde bulunan tarım arazisine 4 yıl önce lavanta ekmişti. 18 dekarlık lavanta bahçesinin yanında Tarım İl Müdürlüğü’nden Orman ve Köy İşleri (ORKÖY) kapsamında aldığı destek ile 10 kovanla geçtiğimiz yıl arıcılık yapmaya başladı. 1 yılda kovan sayısını 3 katına çıkaran İnan, lavanta balı üretmeye başladı. Geçen yıl bal üretimi açsından olumsuz hava şartlarına rağmen kovan başına ortalama 100 kilogram bal hasat ettiğini belirten üretici, ballarını genellikle şeker hastalarının tercih ettiğini belirtti.
“10 tane kovan ile başladım şu anda 30 tane kovan var”
Tarım İl Müdürlüğünden aldığı destek ile lavanta balı üretimine başlayan Erhan İnan, “18 dönümlük lavanta bahçemiz var. Lavanta yetiştirmişken aynı zamanda lavantanın balını da üretmek istedim. Bu işe Tarım İl Müdürlüğü’nün Orköy kapsamında köyümüze vermiş olduğu destekle birlikte 10 tane kovan ile başladım. Şu anda 30 tane kovan var ve lavanta balı üretiyoruz. Lavanta balı piyasada çok fazla bulunan bir bal türü değildir. Hakiki ballar zaten insan vücudunun bağışıklığı artırır ama lavanta balının biraz daha farklı özellikleri var. Vücut direncini arttırdığı gibi bağışıklığı güçlendirdiği gibi aynı zamanda hepatit b ve hepatit c rahatsızlıklarında doktor tavsiyesiyle kullandırıldığını biliyoruz. Özellikle bu anlamda tarlamıza gelip bizden bal alanlar var. Lavanta balı hafif bir bal türüdür çok ağır değildir, çiçek balıdır sonuçta ama ayçiçek değil” dedi.