ESKART KULLANIMI:

Eskişehir'de hava durumu tahmini raporu! Eskişehir'de hava durumu tahmini raporu!

Tüm yolcuların, 6 yaşından büyük olanlar için tramvay ile seyahat edebilmek için seyahat kartı kullanmaları gerekmektedir. Seyahat kartlarını görevlilerin talebi halinde ibraz etmek zorunludur. Seyahat kartını yanında bulundurmayanlar ‘biletsiz yolcu’ olarak değerlendirilir ve bu durumda 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’na göre cezai işlem uygulanır.

Kişiselleştirilmiş seyahat kartlarının (indirimli, ücretsiz, öğrenci vb.) başkaları tarafından kullanılması durumunda görevlilerin kartı el koyma yetkisi bulunmaktadır. Bu durumda da 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’na göre cezai işlem uygulanır.

TRAMVAY VE DURAKLARDA GEÇERLİ KURALLAR:

İnsan hayatını tehlikeye sokacak davranışlardan kaçınılmalıdır.

Genel ahlak kurallarına aykırı davranışlardan kaçınılmalıdır.

Sarhoş veya yolculuk yapmaya uygun olmayan durumlarda tramvayla seyahat edilmemelidir.

Toplu taşıma araçları, duraklar ve bekleme alanlarında tütün ürünleri ve tütün taklitleri gibi cihazların kullanımı, 4207 sayılı kanun uyarınca yasaktır.

Yerlere çöp atmak ve tükürmek kesinlikle yasaktır.

Toplu gösteri, yasa dışı gösteri, propaganda ve konuşmalar yapmak yasaktır.

Seyyar satıcılık veya pazarlama amacı taşıyan tanıtım faaliyetleri yasaktır.

Şans ve talih oyunları ile dilencilik yapmak yasaktır.

Görevlilere ve diğer yolculara karşı saygılı davranılmalı, görevlilerin talimatlarına uymak zorunludur.

İzin alınmadan afiş asmak veya el ilanı dağıtmak yasaktır. İzin verilen ilanlar ve afişler herhangi bir şekilde tahrip edilemez.

Amatör fotoğraf ve video çekimleri izne tabi değildir. Ancak, ticari, eğitim veya tanıtım amaçlı çekimler yapmak için izin alınmalıdır. İzin alınması gereken durumlarda görevlilerin talimatlarına uyulmalıdır.

Sırt çantaları diğer yolcuları rahatsız etmemek için elde taşınmalıdır.

Oturma alanlarında diğer yolcuların oturmasını engelleyecek şekilde yer kaplanmamalıdır. Uyuyarak veya yaslanarak diğer yolcular rahatsız edilmemelidir.

Koltuklara ayak uzatmak ve üzerine basmak yasaktır.

Yüksek sesle konuşmak, müzik dinlemek veya canlı müzik yapmak diğer yolcuları rahatsız edeceği için yasaktır.

Diğer yolcuları rahatsız edecek kokulu, dökülen veya dökülebilecek yiyecek ve içecek maddeleri tüketmek yasaktır.

Tramvaylara, tramvay ve duraklardaki oturma ünitelerine, ekipmanlara zarar vermek yasaktır.

Sistemdeki kapıların çalışmasını engelleyici hareketlerden kaçınılmalıdır. Kapı önlerinde bekleyerek iniş ve binişlere engel olunmamalıdır.

Görme engellilere refakat eden rehber köpekler ve özel taşıma kapasitesine sahip kafeslerde taşınabilen evcil hayvanlar dışında hiçbir hayvan tramvaylara alınmamalıdır.

Hamileler, engelliler, yaşlılar, bebekli yolcular ve gaziler için ayrılan alanlar boş bırakılmalı veya ihtiyaç halinde yer verilmelidir. İniş ve binişlerde öncelik verilmelidir.

GÜVENLİ, KONFORLU VE EMNİYETLİ YOLCULUK İÇİN:

Duraklara ve tramvaylara her türlü yanıcı, parlayıcı, patlayıcı maddeler ve akıcı, kokulu, kırılabilir, dağılabilir yüklerle giriş yapmak kesinlikle yasaktır. Bu tür malzemelerle yapılan izinsiz girişler sonucu oluşabilecek olumsuz durumlar için sorumlu yolcular hakkında idari işlem yapılacaktır.

Şüpheli paket taşıyan yolcular tramvay ve duraklara alınmayacak, paket güvenlik altına alınarak durum derhal görevlilere bildirilecektir.

Yolcuların elde taşıyabileceği boyuttaki eşyaları (en fazla 25 kg.) dışında, yolcu hareketlerini engelleyebilecek büyüklükte koli, paket vb. eşyalarla seyahat etmek yasaktır.

Duraklarda ve tramvay içinde paten, kaykay, ginger gibi araçları kullanmak yasaktır. Bu tür araçlar elde taşınmalıdır.

Katlanabilir bisikletler ve scooterlar kullanılabilir.

Tramvaylardaki acil durum ekipmanları (imdat kol, kapı acil çıkış kolu, engelli butonu) amaçları dışında kullanılmamalıdır.

Tramvay duraklarına yaklaşıldığında tramvay hattına inmek veya karşıya geçmeye çalışmak tehlikeli ve yasaktır.

Acil durum müdahalelerine, yolcu akışının düzenlenmesine ve güvenliğin sağlanmasına yönelik görevli personelin talimatlarına, ikaz ve işaretlerine kesinlikle uyulmalıdır.

Tramvay hatları üzerinde; tekerlekli sandalye, bebek arabası, bisiklet, kaykay, paten vb. araçların kullanılması, yetkili araçlar dışında diğer araçların tramvay hattını kullanması ve park etmesi kesinlikle yasaktır.

Tramvay hatları üzerinde eşya taşıma, mal indirme ve bindirme gibi çalışmalar işletme saatleri içinde yapılamaz. Bu tür çalışmalar için mesai saatleri içinde izin alınmalıdır.

Kayıp Eşyalarınız İçin:

Kayıp eşyalar, takip eden ilk iş günü Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçları Kayıp Eşya Bürosu’na iletilir.

Kayıp eşyalarınız için, hafta içi mesai saatleri içinde (08.00 – 17.30) Kayıp Eşya Bürosu’na başvurmanız gerekmektedir.

Bulduğunuz kayıp eşyaları duraklardaki güvenlik personeline teslim edebilirsiniz, bu durum tutanakla belgelenmelidir.

Kayıp eşyalar sahibine tutanak karşılığında teslim edilir.

Kayıp Eşya Bürosu’na teslim edilen eşyalar 1 yıl süreyle saklanır. Uzun süre saklanamayacak yiyecek ve içecek gibi maddeler, kayboldukları günün sonunda tutanakla belgelenerek hayır kurumlarına teslim edilir veya imha edilir.

Editör: Sakarya Gazetesi