Şehir platosunun kuzeydoğu eteğinde, çıkıntı yapan kaya kütlesi üzerinde yükselen bu anıt, ilk kez 1800 yılında W. M. Leake ve ekibi tarafından incelenerek kabataslak bir çizimle belgelenmiştir. G. Koehler'in çizimi, birçok hataya ve eksikliğe rağmen, Frig fasadlarının genel görünümü hakkında fikir veren ilk çizim olması nedeniyle özel bir öneme sahiptir. Ch. Texier ise 1834'te anıtı detaylı bir şekilde inceleyerek gravürünü yapmıştır. Bu gravür, anıtın aslına uygun ve tüm görkemini yansıtan ilk ve tek gravürdür.

Eskişehir tarihinden izler: Midas anıtı hakkında ayrıntılı bilgiler

Anıtın sol üst kısmındaki düzleştirilmiş ana kaya üzerindeki Frigce yazıtta geçen "Midai" kelimesinden dolayı bu anıta ismi verilmiştir. Ancak yöre halkı, üzerindeki yazıtlar nedeniyle anıtı "Yazılı Kaya" olarak adlandırmıştır. Günümüzde her iki isim de yaygın olarak kullanılmaktadır. Doğuya bakan anıt, 17 metre yüksekliğinde ve 16.5 metre genişliğindedir. Yerden yüksekliği ise 1.20-1.80 metredir. Tepe akroteri, karşılıklı iki daire parçasından oluşur. Alınlık ve cephe duvarı, zengin geometrik motiflerle süslenmiştir. Anıtın merkezinde kapıyı simgeleyen büyük bir niş bulunmaktadır. Bu alan, dinî törenler sırasında tanrıça Matar'ın heykelinin yerleştirildiği en kutsal bölge olarak kullanılmıştır.

Midas Anıtı üzerinde Frigce yazıtlar bulunmaktadır. Birinci yazıt, anıtın sol üst kısmındaki düzleştirilmiş ana kaya üzerine kazınmıştır ve 11 metre uzunluğundadır. Bu yazıtta Kral Midas'ın ismi okunmaktadır. İkinci yazıt ise sağ yan çerçeve üzerindedir ve bezeme ile çerçeve kenarı arasında kalan boşluğa yanlamasına soldan sağa doğru yazılmıştır. Bu yazıt 4.75 metre uzunluğundadır ve "baba" sözcüğü ilginç bir detaydır. İlk yazıt, anıtın tümü ile ilgiliyken, ikinci yazıt daha özeldir.

Hafta sonu yurt genelinde nasıl bir hava bekleniyor? Hafta sonu yurt genelinde nasıl bir hava bekleniyor?

Ayrıca, nişi çevreleyen ikinci çerçevenin her iki yanında ve nişin sağındaki bezemenin alt kısmında, çıplak gözle güçlükle seçilebilen birkaç Frigce kelime bulunmaktadır. Bu yazıtlar oldukça kaba ve yüzeysel olarak kazınmıştır. Bu yazıtlarda Ana Tanrıça Matar'ın adının geçmesi önemlidir.Anıtın solundaki nişin içindeki yazıt, nişin sol duvarından başlar, arka duvarı ve sağ duvarı üzerinde devam eder ve 4.45 metre uzunluğundadır. 1936 ve 1937 yıllarında yapılan arkeolojik kazılar sırasında, anıtın önünde kuzeye doğru meyilli bir avlu ve sütunlu bir galeriye ait ana kayaya oyulmuş düzgün bir taban ile 4 adet sütun kaidesi gün ışığına çıkarılmıştır. Doğu-batı doğrultusunda uzanan galeri, batı yönde büyük bir nişle sınırlanmaktadır. Araştırmacılar, burada Ana Tanrıça Matar'a adanmış büyük bir açık hava kült kompleksi olduğu görüşünde birleşmektedir.

Editör: Sakarya Gazetesi