Tarım arazileri üzerine yapı izni olmadan zemin değişikliği akabinde farklı tarzlardaki yaşam alanlarının oluşturulmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Eskişehir’de özellikle Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerindeki 40 tarım arazisinde siteler şeklinde oluşturulan hobi bahçeleri ile ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Tepebaşı Belediyesi ve Odunpazarı Belediyesi tarafından denetimler arttırıldı. 2023 ve 2024 yılı içerisinde Eskişehir genelindeki 40 tarım arazisi üzerine kurulmuş yaşam alanlarına 156 milyon TL cezai işlem uygulandı. Toprak Koruma Kanunu’na aykırı şekilde tarım arazilerinin bölünerek herhangi bir imar izni olmaksızın hazırlanan hobi bahçeleri için uyarıların yapıldığını belirten Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, “Hobi bahçesi sahiplerinden yazdığımız para cezası kararına istinaden 2 ay içerisinde ilgili kurum kuruluş üzerinden başvurmalarını istiyoruz. Eğer başvurmazlarsa veya eski haline geri getirmezlerse ya da başvururlar da izin alınamazsa süreç içerisinde 3 katı para cezası söz konusu oluyor. Süreç sonunda kesinleşmiş mahkeme kararı üzerine eğer inşaat varsa yıkım, konteyner varsa kaldırmak söz konusu oluyor” dedi.

“Bir mahalle şeklinde birden fazla yapı tarım arazilerine koyuluyor”

Tarım arazilerinin yaşam alanına çevrilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) gerek muhtarlardan gerekse çiftçilerden gelen şikayetlerin var olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, “İmar kanununa göre beledilerimizin ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüzün görev sahası içinde izinsiz yapılaşma, toprak koruma kanununa göre ise tarım arazisi üzerinin parçalanması veya toprağın üzerine yapı inşa ederek bozulması yönüyle değerlendiriyoruz. Hobi bahçesi dediğimiz yerler daha ziyade bir mahalle, bir semt şeklinde birden fazla yapının aynı tarım arazisi üzerine koyulması şeklinde gerçekleşiyor” dedi.

İç hat seferlerinde Eskişehir'i "Es" geçtiler! İç hat seferlerinde Eskişehir'i "Es" geçtiler!

“Hobi bahçesi adı altında kullanılan alanların eski haline getirilmesini bekliyoruz”

Kentteki belediyelerin kendi yetkileri çerçevesinde bu izinsiz yapılaşmaları doğrudan doğruya mühürlemeleri veya inşaatı tamamlanmamışsa durdurmaları gerekirken yapılmamasından dolayı sayıların da arttığını belirten Gümüş, cezai yaptırımların uygulandığını söyledi. Ceza yazıldıktan sonra ya gerekli izinlerin alınması gerektiğini ya da alanın eski haline getirilmesi gerektiğini belirten Ender Muhammed Gümüş, “Eskişehir, büyükşehir statüsünde olduğu için il genelinde imar durumu belediyelerin yetkisinde yer alıyor. Bir tarım arazisinde böyle bir yapılaşmaya gidilirse biz ilk tespitten sonra kendilerine toprak koruma kanununda öngörülen para cezasını uyguluyoruz. Bu büyük ova için de olabilir, koruma sahasının dışında da olabilir. Eğer bu arazi üzerinde yapılaşmaya belki de müsaade edilebilecek bir durum olabilir. Kendilerine yazdığımız para cezası kararına istinaden 2 ay içerisinde ilgili kurum kuruluş üzerinden başvurmalarını istiyoruz. Eğer başvurmazlarsa veya eski haline geri getirmezlerse ya da başvururlar da izin alınamazsa süreç içerisinde 3 katı para cezası söz konusu oluyor. Veyahut eski haline getirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA