Karanlık ve Sessiz Bir Oda: İlk Adım

Migren atağı başladığında yapılması gereken ilk şey, ışık ve ses gibi uyarıcılardan uzaklaşmak. Beyni yoran çevresel etkenler ağrının şiddetini artırabiliyor. Bu nedenle karanlık ve sessiz bir odada dinlenmek, migrenin ilk saatlerinde rahatlama sağlayabiliyor.

1200X627 Bas Agrisi Neden Olur Siddetli Bas Agrisina Dikkat 1566654982073

Soğuk Kompres Etkili Olabilir

Alın veya ense bölgesine uygulanan soğuk kompres, damarların büzülmesine yardımcı olarak ağrıyı hafifletebiliyor. Soğuk bir havlu ya da buz torbası, 15-20 dakika süreyle baş bölgesine uygulanabiliyor.

Kafein Dikkatli Kullanılmalı

Bazı vakalarda, bir fincan kahve veya yeşil çay, baş ağrısını hafifletebilir. Ancak kafein bağımlılığı gelişmemesi için bu yöntemin sık kullanılmaması öneriliyor. Aksi takdirde, kafein yoksunluğu yeni migren ataklarını tetikleyebilir.

Çay1

Bitki Çayları ve Nefes Egzersizleri

Papatya, melisa, zencefil ve nane çayları rahatlatıcı etkileriyle öne çıkarken, derin nefes alma ve gevşeme teknikleri de ağrının kontrol altına alınmasında yardımcı olabilir.

Beslenme ve Uyku Düzeni Çok Önemli

Nöroloji Uzmanı Dr. Deniz Erdem, “Migrenin en büyük tetikleyicilerinden biri düzensiz yaşam. Özellikle öğün atlamak, fazla uyumak ya da uykusuz kalmak migreni tetikleyebilir. Her gün aynı saatte yemek yemek ve uyumak koruyucu bir etkiye sahiptir” dedi.

Saglikli Bir Uyku Icin 12 Ipucu 6570741

Parfüm ve Yoğun Kokulardan Uzak Durun

Bazı migren hastalarında güçlü kokular da atakları tetikleyebilir. Evde kullanılan temizlik ürünleri, parfümler ya da oda kokularına karşı hassasiyet oluşabilir. Bu nedenle kokusuz ürünler tercih edilmeli.

Bas Agrisinin Nedenleri Ve Onleme Yontemleri M N Ew6

İl Sağlık Müdüründen önemli uyarılar: Belirtileri erken fark edin! İl Sağlık Müdüründen önemli uyarılar: Belirtileri erken fark edin!

Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

Evde uygulanan yöntemler migren atağını hafifletmiyorsa ya da ağrılar sıklaşmaya başlamışsa mutlaka bir uzmana başvurulmalı. Çünkü bazı baş ağrıları farklı nörolojik hastalıkların da belirtisi olabilir.

Muhabir: Merve Pınar