İzmit, günümüze kadar sürekli olarak iskan edilmiştir, ve ilk delilleri M.Ö. 12. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bu dönemde Frigler bölgeyi kontrol etmiş, ardından Megara şehrinden gelen göçmen bir grup, bugünkü Başiskele'de ASTAKOZ adını verdikleri bir şehir kurmuştur. Trakya kralı Lysimakhos'un ASTAKOZ'u tahrip etmesiyle, şu anki İzmit'in bulunduğu yerde NİKOMEDİA adında yeni bir şehir kurulmuştur.

Kocaeli: Tarihi bilgiler

M.Ö. 262 yılında Büyük İskender'in Anadolu'yu fethetme görevlisi Nikomedes, şehri inşa ettirir ve şehre eşinin adını verir. Bitinya Krallığı'nın merkezi olarak yükselen Nikomedia, M.Ö. 91-94 yıllarında Romalılara bağışlanır. M.S. 284 yılında İmparator Diokletionus, Nikomedia'yı tekrar başkent yapar ve şehir, Roma, Antakya, İskenderiye'den sonra dünyanın dördüncü büyük şehri haline gelir.

11. yüzyılın son çeyreğinde Nikomedia, Selçuklular tarafından fethedilir. I. Haçlı Seferi'nde geri alınan Nikomedia, bir süre Latin işgali altında kaldıktan sonra tekrar Selçuklular'a geçer. Osmanlı Devleti'nin egemenliğine, Orhan Gazi zamanında, Adapazarı ve Hendek yörelerinin Valisi Akçakoca'nın şehri almasıyla girer. İlk başlarda "İznikmid" olan şehir adı zamanla "İzmit"e dönüşmüştür.

1888 yılına kadar İstanbul'a bağlı kalan İzmit, bu tarihten sonra ayrı bir kent statüsü kazanmıştır. İstiklal Harbi öncesinde, İngiliz ve Yunan kuvvetlerinin işgali altında kalan şehir, 28 Haziran 1921'de kurtarılmış ve Cumhuriyetin ilanından sonra Kocaeli Vilayeti'nin merkezi olmuştur. Cumhuriyet döneminde bölgeye yapılan sanayi yatırımlarıyla birlikte, Kocaeli'nin sanayi alt yapısı tamamen şekillenmiş, devlet ve özel sektör girişimleri artmıştır. Günümüzde ileri düzeyde bir sanayi ve endüstri kenti olan Kocaeli, çevresiyle demiryolu ve gelişmiş karayolu ağına sahiptir. Ayrıca Derince Limanı aracılığıyla dünyanın dört bir yanına deniz yoluyla bağlantı kurulmuştur.

Eskişehir'de o ürüne ilgi arttı! Eskişehir'de o ürüne ilgi arttı!

Yüzölçümü bakımından küçük olmasına rağmen, Kocaeli, sanayi sektöründeki üretim ve katma değer, aynı zamanda bu sektörde çalışan nüfus açısından sadece Türkiye için değil, dünya için de dikkate değer bir örnektir. Doğal güzellikleri, plajları, yaylaları, Kartepe kayak merkezi ve tarihi eserleri ile birlikte Karadeniz ve Marmara Denizi'ne olan kıyılarıyla Kocaeli, ticaret, kültür ve turizm açısından önemli bir konuma sahiptir.

Editör: Sakarya Gazetesi